Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Den osociale läkaren

8 jan , 2015, 17.10 Malin Slotte

 

Doc Martin är den 46-delade nya brittiska serien som tar över som TV1:s eftermiddagsserie varje vardag från och med i dag. Yle visar alla sex säsongerna som producerats sedan 2004, och en sjunde är på gång.

Det handlar om den socialt klumpige läkaren Martin Ellingham, spelad av skicklige Martin Clunes. Noteras kan att serien hade premiär samma år som en annan känd serie om en läkare vars sociala kompetens inte är på topp, nämligen doktor House. I den jämförelsen framstår Martin Ellingham alla gånger som mer sympatisk. Han är egentligen inte så socialt klumpig. Snarare verkar han ha oturen att missförstås och hamna i komiska situationer. Dessutom är han irriterad, av skäl som också är begripliga.

Serien utspelar sig i den fiktiva, pittoreska fiskebyn Portwenn – i verkligheten i Port Isaac i Cornwall. Martin har varit en framgångsrik kirurg, men tvingats sluta på grund av sin blodfobi. I stället beslutar han sig för att bli allmänläkare i byn där han tillbringat sina barndomssomrar hos sin tant.

I första avsnittet får vi se honom inrätta sig i sitt nya hem som är förfallet intill bristningsgränsen – bokstavligen. Han ärver en inkompetent receptionist av den förra läkaren, får en hund på halsen och har ett gäng tonårsflickor som driver med honom utanför sin dörr. Patienter dyker upp innan han ens öppnat mottagningen – det mesta ger helt begripliga skäl till irritation. Men det finns en lärarinna i byn som ger löfte om att serien förutom drama och komik även kommer att innehålla en dos romantik. Men det börjar förstås med ett stort missförstånd.

Doc Martin sänds i TV1 varje vardag kl. 17.10, repris följande vardagsmorgon kl. 10.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.