Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Ett säreget tillstånd

9 jan , 2015, 21.00 Malin Slotte

 

I december meddelade Yle att de avslutar samarbetet med det amerikanska tv-bolaget HBO, som i fortsättningen vill sälja sina satsningar till den nordiska publiken direkt via sin betaltjänst HBO Nordic. Lyckligtvis hann Yle lägga vantarna på kanalens senaste succé True Detective (2014) innan kontraktet avslutades.

Det är fråga om en kriminalserie av det sofistikerade och intelligenta slaget, där fokus ligger på utredarnas komplicerade och gåtfulla psyken. 1995 skedde ett ritualmord med religiösa inslag på en prostituerad i Louisiana. Fallet löstes av mordutredarna Martin Hart (Woody Harrelson) och Rust Cohle (Matthew McConaughey), men sjutton år senare inkallas de själva till enskilda polisförhör för att i detalj försöka minnas vad som hände, sades och gjordes under utredningen. Ett mord med liknande inslag har nämligen nyligen skett, vilket tyder på att de kanske inte fick fast rätt förövare.

Berättandet i serien rör sig således på två tidsplan mellan då och nu. Något verkar dessutom ha hänt mellan de båda männen eftersom de inte träffats på tio år, och den ena av dem arbetar inte längre som polis. Det är alltså på flera på punkter det finns frågetecken.

Woody Harrelson och Matthew McConaughey är som hittade för rollerna, den första en till synes präktig och lite trög familjefar med bred Söderndialekt, den andre gåtfull och vacker med ett djupt inre mörker. Deras namn Martin Hart och Rust Cohle, antyder något om deras personlighet, men eventuellt är det alldeles tvärtom. Åtminstone inledningsvis är det snarare den ”normale” Hart som får varningsklockorna att ringa, snarare är den intelligenta och psykiskt bräcklige Cohle. Bilden nyanseras dock snart. Ingen av dem är någon mönsterpolis, utan att för den skull vara skitstövlar rakt igenom. Däremot är de mycket olika, och det finns en svart komik i deras interaktion när Hart försöker få Cohle att bli mera pratsam, men snabbt ångrar sig när han blir obekväm med ”alla konstigheter” som den dystert sinnade Cohle yttrar.

Det här är en serie som i hög grad bygger på den stämning den skapar, genom den miljö den utspelar sig i – ett halvklart Louisiana där naturen är säregen och husen dunkla och ruckliga. På det sättet påminner serien om exempelvis Twin Peaks och Top of the Lake, och varför inte också om True Blood (en annan Södernserie från HBO), även om True Detective helt och hållet är sin egen.

Yle visar två nya avsnitt varje fredagskväll av den första åttadelade säsongen. En andra säsong är på gång som kommer att visas i Yle även den.

True detective. TV2 21.00, repris torsdag 23.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.