Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

I tystnaden bakom vanligheten

5 feb , 2015, 15.06 Malin Slotte

 

Ute på landet

Anders Jedenfors Ute på landet (Sverige 2014) var en av tre nominerade till bästa dokumentärfilm på årets Guldbaggegala. Det var Göran Hugo Olssons Om våld som fick priset, och om ämnet för vinnardokumentären var Tredje världens frigörelsekamp, rör sig Ute på landet i betydligt mindre och begränsade sfärer. Ute på landet utspelar sig, precis som titeln antyder, på landet. Huvudpersonerna är två: pensionärsparet Lena och Gunvall Carlsson. Den enda biperson som skymtar är en granne som mannen umgås med ibland.

Det är som om Jedenfors vinnlagt sig om att dokumentera de mest alldagliga och triviala sidorna av det äldre parets vardag. De lagar mat, äter, städar, badar badkar, går och lägger sig och dricker ofta vin. Men det är sådant fokus på denna lågmälda vardagslunk att tittaren snart börjar misstänka att något ligger bakom. Alla scener verkar ha en betydelse och berätta något om parets relation. Med hjälp av det här okommenterade, strikt observerande greppet skapar Jedenfors en stigande spänning. Så småningom framträder också små konflikter mellan makarna; vardagsgnabb, irritation och direkta elakheter som aldrig urartar i regelrätta gräl. Här fälls också kommenterar som avslöjar att den här relationen är allt annat än intim, trots att de lever så tätt inpå varandra. Mannen verkar stå närmare katten än frun.

Det finns något oförlöst de tiger kring. Efter små antydningar och ledtrådar avslöjas hemligheten slutligen i en stark och berörande scen, som kastar ett förklarande sken på resten av dokumentären.

Det har gjorts dokumentärer kring detta ämne förut, men det har nog aldrig hanterats på det här sättet. Jedenfors filmade paret med svartfilt 16-millimetersfilm under fyra år. Det avskalade, svartvita fotot förmedlar en tillvaro som liksom förlorat sin färg. Med sitt enkla men effektfulla berättargrepp undersöker dokumentären tystnaden och tomrummet efter en tragedi, och vad den kan göra med människor och en relation. Livet går vidare, men är för alltid färgat av det som hänt.

Dok: Ute på landet sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.