Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Lifestyle

Trädgårdsprogram mitt i vintern

8 feb , 2015, 05.25 Malin Slotte

 

Strömsön puutarha

Ett vårtecken om något är när trädgårdsprogrammen börjar dyka upp i rutan. Eller så inte. Riktigt tidigt ute i år är Yle Fem med Trädgården på Strömsö, en Strömsöspinoffserie som onekligen känns lite malplacerad med tanke på årstiden. Särskilt i det första avsnittet i dag där man lägger in gurkor och pressar växter för vintern. Yle Fem försöker visserligen lansera serien som ett drömma–sig–bort–och–glömma–vintern-program, men mer effektivt hade serien väl nått sin målgrupp om den startart senare i vår då odlingssäsongen börjar närma sig. Å andra sidan kommer avsnitten att ligga på Arenan i ett helt år, så det går att återkomma för inspiration och tips om det blir aktuellt senare.

Den åttadelade serien utgår från trädgårdshuset som byggdes i en annan Strömsöspinnoff, Gårdshuset på Strömsö, som för övrigt belönades med en Venla som bästa livsstilsprogram 2011. I Trädgården på Strömsö växer trädgården fram kring det vackra huset. Varje avsnitt följer med hur ett delprojekt i trädgården framskrider från början till slut, från vår till höst. Programledare med ansvaret för helheten är trädgårdsmästaren Owe Salmela och hans sidekick Camilla Forsén-Ström bidrar med pysseltips. Kringresande reportern Elisabeth Morney levererar inslag utifrån, och örtexperten Alexandra De Paoli ger tips om hur man tar tillvara skörden på ett hälsosamt sätt.

Fokus ligger på odling av nyttoväxter i nordiskt klimat och sådant som går att odla i finska växtzoner – Strömsö ligger i zon tre. Serien ger tips på hur man kan kompensera det kalla klimatet med knep som varmbäddar och genom att odla upphöjt.

I första avsnittet i dag byggs en så kallad nyckelhålsträdgård av ved, det vill säga en kompost kring vilken det odlas pumpa, zucchini, squash och frilandsslanggurka. I senare avsnitt anläggs ett klassist trädgårdsland med mönsterodling samt skapas en fransk köksträdgård med odlingar i tunnor och traktordäck. Ett avsnitt ägnas helt åt insekter och hur man kan göra ett specialhörn för insekter i trädgården, ett så kallat ”insekternas Manhattan”.

Trädgården på Strömsö sänds i Yle Fem söndagar kl. 17.25, repris måndagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.