Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En misstänkt seriemördare talar ut

9 feb , 2015, 16.30 Malin Slotte

 

781057_BDinTimesSquare010

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst har marknadsförts som en av årets tv-händelser och som en tv-motsvarighet till Serial. Greppet liknar också den uppmärksammade podcastens. Dokumentärserien utgår från ett kriminalfall, som den går på djupet med, och undersöker från olika synvinklar genom att ingående redovisa alla detaljer och vändningar.

Serien är gjord av Andrew Jarecki, mest känd för den uppmärksammade dokumentären Capturing the Friedmans (HBO 2003), som också den försökte få rätsida på ett motstridigt mysterium – den gången gällde det övergrepp på barn och de incestuösa relationerna inom en familj.

The Jinx utger sig för att komma med ny information om en serie mycket uppmärksammade kriminalfall i USA. Huvudperson är den misstänkte trippelmördaren och miljardärättlingen Robert Durst (född 1943), som själv medverkar i dokumentären, och därmed för första gången tar bladet från munnen i offentligheten. Han har varit misstänkt för sin frus spårlösa försvinnande 1982, för mordet på en vän som ansågs ha information om försvinnandet 2000, och för att ha dödat och styckat en granne 2001. Toppadvokater såg till att Durst gick fri.

Är Durst skyldig? Har han i så fall kommit undan tack vare släktens pengar och inflytande? Eller är han ett offer för en rad exceptionellt oturliga och olyckliga omständigheter (”jinx”) – och vad är i så fall sannolikheten för det? Det är frågor som serien initialt väcker.

Dursts version står inte oemotsagd, även andra får komma till tals. Här finns en mängd märkliga detaljer. För tillfället väntar exempelvis denne till synes skärpte och korrekte man på en ny rättegång, efter att ha blottat sig och urinerat i en butik.

Jarecki har länge intresserat sig för Dursts person. År 2010 gjorde han långfilmen All Good Things med Ryan Gosling och Kirsten Dunst i huvudrollerna. Faktum är att det var den filmen som fick Durst att kontakta Jarecki för att ge sin version av händelserna, och resultatet ser vi alltså i form av en sexdelad dokumentärserie.

Ett nytt avsnitt publiceras på video on demand-tjänsten HBO Nordic varje måndag med start i dag.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.