Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Ett kort och vackert liv

11 feb , 2015, 15.58 Malin Slotte

 

Den amerikanske skådespelaren River Phoenix (1970–1993) är huvudperson i kvällens avsnitt av den tyska Arte-serien Too Young to Die. Han var bara 23 år gammal när han den sista natten i oktober föll ihop utanför baren The Viper Room i Hollywood efter att ha tagit en överdos av kokain och heroin.

Sedan debuten i mindre kända Explorers 1985 hann han göra kring femton filmer under sitt korta liv. Till hans mest kända filmer hör Rob Reiners uppväxtskildring Stand by Me som kom ett år senare, och som är den River Phoenix-film som oftast har visats i finsk tv. Till hans kändaste filmer hör också Gus Van Sants My Own Private Idaho från 1991, där han och Keanu Reeves spelade manliga prostituerade.

River Phoenix familj och vänner har aldrig pratat om honom offentligt. I kvällens personporträtt gör två medlemmar i hans band ett undantag. I övrigt består de intervjuade av män inom filmbranschen som kände honom, inklusive Barry C. Lawrence som skrivit hans biografi In Search of River Phoenix. Alla har idel lovord att komma med när de minns den unga stjärnan vars framtid i Hollywood såg så lovande ut. River Phoenix var inte bara en skådespelare med en unik inlevelse och närvaro, får vi veta, även hans själ var vacker och han var mycket empatisk. Det kan förstås vara sant, även om alla människor också har dåliga sidor. Men det är kanske förståeligt att ingen vill ta upp sådana saker inför kameran när det handlar om ett liv som blev alltför kort, och det finns anhöriga i livet som lever med sin förlust varje dag. Ändå går det inte att komma ifrån att soligheten gör porträttet onödigt flackt.

Så mycket nytt om stjärnan framkommer knappast i programmet. Det handlar om hans uppväxt i en fembarnsfamilj som ett tag var medlemmar i en kristen sekt, och om hans engagemang för djurens rättigheter och medverkan i djurrättsorganisationen Petas kampanjer. Stort fokus läggs också på musiken, som enligt programmet var hans största passion i livet. Eller för att citera en av de intervjuade: Han var en musiker som hade ett jäkligt bra brödjobb som gjorde honom både rik och berömd.

För ung för att dö sänds i Yle Teema onsdagar kl. 20.00, repris måndagar kl. 17.55

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.