Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Det står mellan fyra bidrag

13 feb , 2015, 14.00 Malin Slotte

 

På lördag är det dags för det andra kvalet i Finlands eurovisionsuttagning.

Tre bidrag av sex ska till final.

Vi kan börja med att plocka bort två: Otto Ivars och Jouni Aslaks poprock, säkert hur radiovänlig som helst men helst inte för Eurovision. Kvällens tävling står i stället mellan de resterande fyra bidragen.

Den säkraste finalisten av dessa är Opera Skaala, en intressant hybrid av opera och dancebeat som växer efter hand och kan göras riktigt effektfullt på scen.

Om de resterande två finalplatserna blir det sedan hård konkurrens mellan Sirus fina ballad, Eeverests snygga electropop och Shavas indiska bhangrarytmer.

Av dessa har förhandshypen varit störst kring Shava, och visst svänger det kring denna Bollywoodschlager, men ofrånkomligt är det också lite enkelt och lättköpt.

Eller för att tala klarspråk: rent musikaliskt har Siru och Eeverest bättre låtar.

I första kvalet förra lördagen gick det som väntat: Pertti Kurikan nimipäivät, Satin Circus och Norlan el Misionario gick till final. Tv-sändningen var däremot en alltför utdragen och otajt sak. Efter att man gjort sig av med juryn fyller man ut med snack, snack och mera snack. Det pratades så till den grad med artisterna att programmet mer började likna en talkshow än musikunderhållning.

Också Sverige inledde sina melodifestivalkval förra veckan. Nivån på låtarna skiljer sig inte så mycket mellan länderna. Däremot fattar SVT att man gör tv på ett helt annat sätt än Yle. SVT har en visuell idé för varje bidrag på scen, och vill oberoende av musikalisk nivå göra det till en upplevelse för tittaren. I UMK föses artisterna ut på scenen, där de verkar totalt utlämnade åt sitt öde, även om det heter att Yle ger dem tillgång till exempelvis koreograf. Satin Circus, som är potentiella vinnare, måste till exempel ordentligt ta tag i sitt framträdande till finalen, för deras bidrag kommunicerade inte alls med tittaren förra lördagen.

Tävlingen för ny musik för ny musik sänds i TV2 lördagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 21.55.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.