Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Det är något med skogen

16 feb , 2015, 15.14 Malin Slotte

 

Polisen Eva Thörnblad (Moa Gammel) har förlorat sin dotter för sju år sedan. När hennes far storföretagaren dör tvingas hon återvände till orten Silverhöjd där hon har sina rötter och ta itu med det som hänt.

Upptakten till den nya tiodelade SVT-serien Jordskott är allt annat än originell. Det vimlar av återvända hem till småorten-upplägg i tv-seriernas värld, av någon anledning särskilt här i Norden. Jordskott är däremot något utöver det vanliga i genren. Här löper rottrådarna bokstavligen ner i mörk och mystisk mull, och vi anar snart att vi har att göra med något bortom det realistiska och vardagligt påtagliga. Det snuddar vid det övernaturliga och skrämmande, vakenhet glider över i dröm, kroppen har band till skog och jord, blodådror liknas vid rottrådarna på ett sätt som både känns träffande och äckligt otäckt.

Det är något med skogen, den kräver sina offer i form av barn, och nu har ett barn till försvunnet på orten.

Upphovsmakarna bakom serien sticker inte under stol med att de flirtar med fornnordisk mytologi samt andra suggestiva skogsskildringar med ruffiga miljöer och mustigt persongalleri, som Twin Peaks och Top of the Lake. De verkar också vilja attrahera en yngre publik som gillar fantasy av typen Engelsforstrilogin och Hungerspelen. I mindre roller ses den unga lovande skådespelaren Happy Jankell och även artisten Yohio debuterar som skådespelare. I en av de större rollerna, som ett slags märklig budbärare mellan de två världarna, ses Ville Virtanen. Göran Ragnerstam verkar vara den första som svenskarna ringer när de behöver någon i rollen som obehaglig, oberäknelig gubbe. Här spelar han polisen som leder utredningarna.

Det är en sann utmaning att lyckas skrämmas på riktigt och väva trovärdiga mysterier. Och visst tippar det över i ofrivillig komik ibland. Man lägger märke till den rökiga dimman som smyger fram över landskapen, för att liksom riktigt understryka trolskheten. Men de första avsnitten är också genuint kusliga och bjuder på riktigt överraskande vändningar i intrigen.

I Finland kan serien endast ses i SVT, inte på nätet via SVT Play. Yle Fem sänder den däremot i sommar, men start den 1 juli.

Jordskott sänds i SVT1 kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.