Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kan det bli mera punk?

5 mar , 2015, 17.23 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=7iHEAKm13mA

Den eminenta dokumentären Kovasikajuttu om UMK-vinnarna Pertti Kurikan nimipäivät kan nu ses här på Yle Arenan i tre månader. Den ligger också ute på Youtube, se ovan. Så här skrev jag om dokumentären när den visades i tv den 6.1 2013:

”Punkrock är en genre där teknisk fulländning inte är det väsentliga. Vem som helst kan rocka loss och spela. Punk handlar nämligen om annat. Som attityd och energi. Hjärta och stolthet. Sådant som går att förmedla utan musikalisk skolning.

Alla dessa punkens ingredienser förvaltar bandet Pertti Kurikan Nimipäivät med glans. Det unika med detta fyrmannaband är att medlemmarna – sångaren Kari Aalto, gitarristen Pertti Kurikka, basisten Sami Helle och trummisen Toni Välitalo – har utvecklingsstörningar. Det ger dem en alldeles egen synvinkel på världen som kommer till uttryck i låttexterna. I sann punkanda är låtarna sprängfyllda av både känsla och aggressiv energi, de uttrycker ett raseri mot hur det är att leva med ett funktionshinder.

Inte heller det här punkbandet har något till övers för beslutsfattarna. Päättäjä on pettäjä – beslutsfattare är svikare, heter det i en låt.

Men dokumentärmakarna Jukka Kärkkäinen och J-P Passi får också in en hel del vardag – både gråtrist, tragikomisk och konfliktfylld – i sin uppmärksammade och prisbelönade dokumentär. Visst har vi sett den här vardagen skildrad förr i både dokumentärer och tv-serier som Toisenlaiset frendit. Men här är det råare och ruffigare tag som gäller och inga tillrättalägganden. I klarspråk är det mera punk.

Att publiken, som ser ut att leva ett rätt hårt liv även den, uppriktigt diggar det de upplever på spelningarna går inte att ta miste på. Av sten ska man också vara för att inte ryckas med av den här spelglädjen. Men det mesta i dokumentären sker mellan spelningarna. På repetitionerna kommer spänningarna mellan bandmedlemmarna upp till ytan och smockan hänger stundtals i luften. Vardagen kretsar också en hel del kring boende, drömmen om att flytta ihop med flickvännen, eller det sorgliga i att vara tvungen flytta hemifrån för att föräldrarna börjar bli för gamla.”

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.