Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Punkikonen som slutade skrika

8 mar , 2015, 19.06 Malin Slotte

 

En ung kvinna gör ett spoken word-framträdande inför publik. Hon är högljudd, suggererande och hjärtskärande. Det handlar om ett sexuellt övergrepp och publiken är allvarlig. Det känns i skinnet att hon har något att berätta och är beredd att ge allt. Det är på riktigt, i bemärkelsen konstnärligt sant.

Så inleds den amerikanska regissören och konstnären Sini Andersons dokumentär Punk Singer: A Film About Kathleen Hanna från 2013. Spoken word-frekvensen är en sliten gammal videoupptagning, och lite senare fick Kathleen Hanna, som kvinnan heter, rådet av sin lärare att söka utlopp för sitt uttrycksbehov genom musiken i stället. Musik lyssnar folk nämligen på.

Kathleen Hanna (född 1968) blev i stället intensiv och karismatisk sångare i band som Bikini Kill och Le Tigre samt på nittiotalet en galjonsfigur inom riot grrrl-rörelsen, en feministisk undergroundrörelse inom punken. Hon har också gett ut musik under namnet Julie Ruin, som senare blev bandprojektet The Julie Ruin. Det var även hon som gav upphov till titeln på Nirvanas genombrottssingel då hon sprayade orden ”Kurt Smells Like Teen Spirit” på Kurt Cobains vägg.

Dokumentären skildrar Kathleen Hannas karriär genom gamla videoupptagning och intervjuer med tidigare bandmedlemmar och personer som känner henne, bland dem maken Ad-Rock från Beastie Boys. Även Kathleen Hanna själv ställer upp på intervju hemma i sin vackra strandvilla. Fokus ligger på musiken och den feministiska kampen. Ämnen som Kathleen Hanna återkommit till i sin musik är sexuella övergrepp och mäns våld mot kvinnor, vilket inneburit att antaganden gjorts om hennes egna personliga erfarenheter av detta.

Dokumentären hängs upp kring mysteriet kring varför hennes musikkarriär tog ett så abrupt slut år 2005. Det här är dokumentären som avslöjar orsaken till tystnaden – låt bli att googla om ni inte vet och vill behålla detta spänningsmoment genom filmen.

Punksångaren Kathleen Hanna sänds i Yle Teema i kväll söndag kl. 21.00, repris fredag kl. 22.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.