Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Finsk identitet ur köksperspektiv

16 mar , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Ruoka-Suomi

Mat är ett tema på temakanalen i vår, och Yles eget bidrag till paketet är den sjudelade serien Ruoka-Suomi som tar ett kulturhistoriskt grepp på mat och ätande. Till sin form är serien rätt traditionell. Det är experter som intervjuas varvat med arkivbilder. Däremot är ämnet i högsta grad intressant. Ta bara en sådan sak att många av de livsmedel och ingredienser som vi ser som självklara i dag inte alltid varit det. Första avsnittet placerar in Finland mitt emellan två matkulturer, Ryssland i öst och Sverige i väst. Ända fram till åttiotalet kunde en del livsmedel som redan fanns i Sverige inte hittas i Finland. En gång i tiden var Sverigebåtarnas buffébord den plats där finländarna kom i kontakt med okända ingredienser och rätter för första gången.

Det resoneras också kring vad som egentligen ursprungligen är finsk matkultur. De karelska pirogerna kan knappast kallas genuint finska för var odlas riset? Surströmmingen kunde passera som urfinsk – men är samtidigt också en specialitet utmärkande för Sverige. Den finska matkulturens trumfkort i världen är i alla fall de rena råvarorna direkt ur den vilda naturen.

Finland är det land i världen där det dricks mest kaffe – tio kilo per person om året får vi veta, och var hundrade kaffeböna i världen exporteras till Finland. Bakgrunden till detta hängivna kaffesörplande visar sig vara nykterhetsrörelsen, som en gång i tiden fick finländarna att byte ut brännvinshutten mot kaffetåren.

Kul är första avsnittets avslutning om finländarnas grillvanor. När sommaren kommer börjar finländarna grilla hysteriskt. Männen står vid grillen och spänner blicken i biffarna som om det skulle försnabba proceduren.

Under seriens gång behandlas matens ursprung, ätande som social ritual, matens kön, mat ur klassperspektiv, finländarnas restaurangvanor, alkoholpolitiken, matvarubutikens uppkomst och utveckling, smaktrender och hälsokampanjer om mat.

Programledare är Samae Koskinen, och lite förundrad blir man över att man valt en person som är vegetarian för ett jobb där det ingår att smaka på all möjlig mat. Vad är poängen om programledaren på grund av sin diet inte kan vara tittarens ställföreträdande avsmakare fullt ut?

Matfinland sänds i Yle Teema på måndagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 18.00 och söndagar kl. 20.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.