Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Personporträtt

Geniet fyller sextio

10 apr , 2015, 16.47 Malin Slotte

 

Den 20 juli fyller Stig Larsson sextio år. Med anledning av det har Bengt Norborg gjort en dokumentär om den geniförklarade författaren, dramatikern och regissören som ansetts vara en av Sveriges mest nyskapande konstnärer. Trots att Larsson ännu inte är sextio har han varit nära döden flera gånger på grund av ett hjärtfel, och i dokumentären rullas han in till operationssalen för att få det korrigerat.

Stig Larsson debuterade med den uppmärksammade romanen Autisterna år 1979, och var som hetast och mest produktiv under 1980-talet då han nästan publicerade ett skönlitterärt verk om året. På 1980- och 90-talen tog han plats som det unga manliga geniet i offentligheten. Han såg ut som en sliten rockstjärna, förde sig med en maskulin stöddighet och fällde provokativa uttalanden. Det var en frispråkighet och kompromisslöshet som också stängde dörrar och till och med gjorde att han anklagats för att vara pedofil. Dokumentären innehåller klipp från de hektiska åren i rampljuset då Larsson satt i tv-sofforna och sade kontroversiella saker både om sitt eget geni och andras motsats till detta. Möjligen kan amfetaminmissbruket, som även tas upp i dokumentären, ha bidragit till radikaliteten.

I dag är det en mera ödmjuk och mindre offensiv person vi möter. Han bor i en lägenhet i Stockholm tillsammans med sin svarta katt och tampas med frågor kring åldrande och död. Vi får följa med till hans barndomshem i Norrland där han växte upp i en arbetarfamilj, och även träffa systern som står honom nära. I övrigt bidrar den gode vännen Horace Engdahl med sitt perspektiv på Larssons person och författarskap. En annan nära vän av ett helt annat slag än den akademiska gentlemannen Engdahl är Kim Kuusisto som levt ett hårt liv även han.

Som så många andra motstridiga, egensinniga och begåvade konstnärer är Larsson en tacksam huvudperson för en dokumentär, och det har knappast varit problem att få ihop material till en heltimme. Filmen lär locka nya läsare till hans författarskap, som enligt Engdahl hör till de få som kommer att visa sig leva vidare. Det är också det som Larsson sagt vara sin strävan. Att bli odödlig, läst om 400 år.

Livet enligt Stig Larsson kan ses i kväll fredag på SVT2 kl. 21.00, SVT Play och Yle Fem kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.