Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Min granne Adolf Hitler

21 apr , 2015, 18.15 Malin Slotte

 

Edgar Feuchtwanger är en historiker som bott största delen av sitt liv i England. Han är född i Tyskland 1924 och växte upp med Hitler som granne till sitt barndomshem i München. I den franska dokumentären Hitler mon voisin från 2013 återvänder han till sina barndomskvarter för första gången sedan han flydde från landet 1939.

Det var inte bara det att familjen var judisk som gjorde dem utsatta som Hitlers grannar. De var dessutom en välkänd judisk släkt, och särskilt Edgars farbror, författaren Lion Feuchtwanger (1884–1958) var berömd – och illa sedd i kretsarna på den yttersta högerkanten. Farbroderns författarskap anses ha influerat självaste Bertolt Brecht, och han var tidigt en hård kritiker av nazismen. Hans roman Jud Süß från 1925 blev en stor succé och har både satts upp på scen och filmatiserats. I Nazityskland förvrängdes romanen till antisemitisk propaganda i en filmatisering år 1940. Farbrodern själv blev utsatt för nazisternas förföljelser och flydde till USA.

I början förstod man inte riktigt allvaret i situationen, men efter hand blev atmosfären allt mer hotfullt mot judarna i landet. Varje gång Edgar gick till skolan passerade han Hitlers hus, där han vistades främst på helgerna, och ibland när pojken såg in genom staketet kunde han se Hitler sitta i en solstol på gården. Han har även minnen av hur folk hurrade åt Hitler på gatan.

Efter hand trappades judeförföljelserna upp vilket också drabbade familjen Feuchtwanger. Under kristallnatten 1938 kom Gestapo hem till familjen och grep pappa Ludwig som satt i koncentrationslägret Dachau i sex veckor. Efter det förstod familjen att de var tvungna att fly, och först sändes Edgar med tåg till London. Pappa Ludwig följde pojken ända till den holländska gränsen där han vände om för att även ordna visum till sig själv och hustrun Erna. Det lyckades och familjen kunde återförenas i England.

Edgar Feuchtwanger har också skrivit en bok om sin barndom tillsammans med den franska journalisten Bertil Scali.

Historia: Hitlers judiska granne sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 21.00, repris lördag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.