Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Scifiserie

Sammanlänkade medvetanden

6 jun , 2015, 00.00 Malin Slotte

 
VC2A2954.dng

VC2A2954.dng

Mänsklighet, samband, identitet, kön och sexualitet är några av de teman som knyts ihop i Netflix nya originalserie Sense8, ett scifidrama vars första säsong på tolv avsnitt nu finns att se på betalnättjänsten. Bakom serien står Matrix-syskonen The Wachowskis och J. Michael Straczynski.

Det vi får är egentligen åtta berättelser i en, sammanfogade till ett övergripande scifimysterium. Handlingen växlar mellan åtta huvudpersoner som bor på olika håll i världen. Man har spelat in på plats, vilket bidrar till ett ambitiöst och påkostat intryck. Det är tydligt att serien vill erbjuda något för alla, och på det sättet fånga upp en så bred publik som möjligt.

Vi får lite kriminalserie i form av Will (Brian J. Smith) som är polis i Chicago, och i Wolfgang (Max Riemelt) som är en ung man med kriminellt förflutet i Berlin. Vi får unga kvinnor mitt i karriären i Riley (Tuppence Middleton) som är en isländsk DJ bosatt i London, och i Sun (Doona Bae) som är en affärskvinna med hemligheter i Seoul. I Mumbai möter vi Kala (Tina Desai) som står i beråd att gifta sig med en man hon inte älskar, och genom busschauffören Capheus (Aml Ameen) får vi ta del av aidsproblematiken i Nairobi. Serien har också två HBT-karaktärer i form av Lito (Miguel Angel Silvestre), en skådespelare i garderoben i Mexico City, och i den transsexuella politiska bloggaren Nomi (Jamie Clayton) i San Francisco.

Beträffande den sistnämnda fortsätter Netflix med andra ord att lyfta fram transsexuella karaktärer och skådespelare i sina serier – i Orange is the New Black är ju Laverne Cox den första transsexuella skådespelaren som blivit Emmynominerad. I Sense8 är den här intrigen en av de intressantaste av de åtta. Så är också en av seriens skapare, Lana Wachowski, själv transsexuell vilket säkert bidrar till trovärdigheten.

I övrigt är den minsta gemensamma nämnaren mellan karaktärerna att alla är relativt unga, vilket säger något om seriens förväntade publik. Utan att känna varandra upplever de en våldsam syn som kopplar samman deras medvetanden. Nu gäller det för dem att försöka reda ut varför de sammanlänkats på detta sätt – innan en mystisk organisation som jagar dem hinner få tag på dem.

Man kan fråga sig om karaktärerna hade varit tillräckligt intressanta i sig, och om den övernaturliga, actionspäckade scifintrigen alls hade behövts här? På den frågan svarar förmodligen scififansen ett bestämt ja, medan vi andra kan vara mer tveksamma.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.