Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

”Jag är ett museum”

7 jun , 2015, 09.03 Malin Slotte

 

Gungerd Wikholms långprogram om konstsamlaren Peggy Guggenheim (1898–1979), brorsdotter till Guggenheimstiftelsens grundare Solomon R. Guggenheim, får en oundvikligt att börja bildgoogla när man sitter och lyssnar på den vid sin dator. Man vill ju veta hur denna starka personlighet känd för sina långa glansiga klänningar och stora smycken tog sig ut i all sin prakt – och lite besviken blir man över att bilderna är svartvita. Och man vill förstås veta hur det där konstmuseet i Venedig ser ut, där hon bodde de sista trettio åren av sitt liv, och som nu är fyllt med konst av 1900-talets kändaste europeiska namn. Och naturligtvis vill man veta hur den där statyn utanför ser ut, den med den berömda fallosen.

Det har självfallets gjorts dokumentärfilmer om denna färgstarka kvinna förut, där allt detta kan upplevas med ögat, och en till är faktiskt aktuell just nu: Art Addict av Lisa Immordino Vreeland, möjligen inspirerad av Anton Gills biografi med den snarlika titeln The Life of an Art Addict från 2001. Wikholm, som själv blev intresserad av Peggy Guggenheims person när hon besökte Venedig i början av åttiotalet, använder bland annat Gills biografi som en av källorna i programmet.

Vid sidan av Peggy Guggenheims öga för konst och utveckling som konstsamlare går programmet även in på hennes färgstarka person och stormiga kärleksliv. Hon älskade män och hann avverka ett antal under sitt liv. Hon umgicks med tidens kändaste konstnärer och författare – listorna med bekanta namn som läses upp i programmet får en nästan poetisk klang. Hon omgav sig med långhåriga sällskapshundar av rasen Lhasa apso och verkar heller inte ha spottat i glaset. Programmet är framför allt rikt på detaljer av anekdotkaraktär ur hennes liv.

Mimma Olsoni-Broman läser citat ur Peggy Guggenheims självbiografi. Inget fel på uppläsningen i sig, men en mera bestämd whiskeyröst hade bättre stämt överens med den bild programmet målar upp av sin huvudperson, en kvinna som faktiskt själv påstår sig ha skrikit som en katt när hon föddes i New York för 117 år sedan.

Dokumenterat: Kvinnan som älskade konst och skrek som en katt sänds i Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.