Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Vid undergångens brant

5 aug , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Bröderna Roberto (Weeds) och Kim Benabib, som skrivit HBO Nordics sommarnyhet The Brink, har sagt att den tiodelade komediserien är inspirerad av Stanley Kubricks filmer, och särskilt Dr. Strangelove från 1964. De insåg att det saknades tv-serier med en mörk politisk sida av den typ som gjordes på sjuttiotalet och beslöt sig för att åtgärda saken med The Brink, som beskrivs som en svart komedi om en geopolitisk kris. Här ska genast påpekas att ämnet och valet av konflikthärd (Pakistan) trots satiren knappast är kontroversiellt, annat än möjligtvis för amerikanerna själva som serien driver mest med. Man har heller inte valt något nu aktuellt konfliktområde som utgångspunkt. Det hade ju varit en lite annan sak om det exempelvis handlat om Nordkorea.

I centrum står i alla fall tre mycket olika och desperata män. Alex Talbot (Jack Black) är en tjänsteman på den amerikanska ambassaden i Islamabad som är mer intresserad av att röka på än av pakistanska ärenden. Hans chef utrikesminister Walter Larson (Tim Robbins) har smak för både alkohol och sexuella dödslekar med köpta kvinnor. Och den mästerliga marinstridspiloten Zeke Tilson (Pablo Schreiber) pysslar också han med droger genom att langa piller till sina kamrater. Ett präktigt gäng med andra ord, som tvingas hantera en konflikt som hotar leda till ett tredje världskrig. Världen är i trygga händer – inte.

– Det där är ingen prideparad, konstaterar Alex skräckslaget när han och hans chaufför Rafiq (Aasif Mandvi) är på väg för att köpa gräs i Islamabad i första avsnittet och hamnar mitt i våldsamma upplopp mot landets nyvalda president. Men smålustiga repliker här och där räddar inte en komedi som inte lyckas uppfylla genrens främsta krav: att vara rolig.

Seriens skapare planerar att varje säsong av den ska koncentrera sig på en geopolitisk kris i världen. Det är hoppfullt tänkt, för risken är överhängande att vi inte får se fler säsonger av detta.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.