Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Därför flyger barnskötaren

22 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Yle Teema hänger ofta upp sina program på någon aktualitetskrok, men att kvällens dokumentär om Mary Poppins-skaparen P. L. Travers (1899–1996) sänds i samband med att vi nåtts av nyheten att Hollywood planerar en ny filmatisering av den flygande barnskötaren torde vara ett lyckosamt sammanträffande.

Pamela Travers var även aktuell i fjol då filmen Saving Mr. Banks gick på biograferna här. Den handlar om Walt Disneys förhandlingar med barnboksförfattarinnan om att filmatisera Mary Poppins, ett samarbete som inte beskrivs som friktionsfritt – Travers lär ha hatat den femfaldigt Oscarsbelönade filmen från 1964 med Julie Andrews i titelrollen.

Kvällens australiensiska dokumentär innehåller scener ur både den gamla Poppinsfilmatiseringen, och ur biografifilmen från 2013. Emma Thompson som spelade Travers intervjuas också i dokumentären om sin uppfattning om den berömda författarinnans person.

I övrigt går dokumentären igenom Travers olika livsskeden och smärtpunkter i livet, och skapar intresse genom att antyda ett liv med hemligheter. Travers ville själv inte att hennes privata jag exponerades i offentligheten, något som hon som skapare av en av barnlitteraturens mest odödliga figurer inte kunnat förhindra.

Vi får veta att Pamela föddes i Australien, men emigrerade till Irland som 24-åring, och sitt australiska arv var inget hon framhöll, snarare tvärtom. Hennes egen uppväxt var långt ifrån den barndomsidyll som skildras i bokserien. Pappan var alkoholist och hon blev tidigt faderlös. En läsning av Poppins-gestalten som ges i dokumentären är att barnskötaren anländer till familjen för att i första hand ta hand om pappan.

Travers förblev ogift livet ut, men hade en nära vänskap med den äldre kollegan George William Russell som uppmuntrade hennes författarskap. Hon påstås ha fallit för män som liknade hennes far. Att hon – som vissa spekulationer låtit antyda – skulle ha haft något ihop med kollegan Madge Burnand som hon delade hus med, dementeras därmed indirekt.
I fyrtioårsåldern adopterade Travers den ena pojken av ett tvillingpar. Camillus Travers Hone och hans bror Anthony intervjuas i dokumentären. Känslokallt, lyder Anthonys omdöme om att Travers skilde bröderna åt.

Den verkliga Mary Poppins sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 20.00, repris torsdag kl. 18.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.