Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Jakten på Bostonbombaren

23 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Mediebranschen har aldrig stått inför så stora förändringar som nu. Orsaken är internet, och särskilt de sociala medierna, som förändrar inte bara vårt sätt att läsa och ta till oss information, utan också hur vi sprider den. I denna nya värld är vi alla inte bara läsare, utan också potentiella producenter. Vem som helst kan numera vara journalist.

Detta enorma ämne försöker Greg Bakers dokumentär The Thread (2015) omfamna genom att utgå från bombdåden under Boston maraton i april 2013. I dåden avled tre åskådare och ett par hundra skadades. Men fokus ligger inte på själva händelsen, utan på hur dådet levde i sociala medier. Platsen för terrorattacken var vald med tanke på genomslaget i sociala medier. På plats fanns tusentals personer som filmade loppet från olika vinklar då det smällde.

Trycket i de sociala medierna blev enormt. Även om både BuzzFeed och Twitter finns med på ett hörn, fokuserar dokumentären främst på den sociala nyhetssajten Reddit där användarna producerar sina egna nyhetstrådar. Snabbt toppades sajten av en tråd om Bostonbomberna, och den tog form i en jakt på förövare. Det spekulerades vilt om vem som var skyldig, bilder på personer under loppet lades ut, människor pekades ut med namn. Tråden var en skenande häst, och Chris Ryves – som egentligen studerade till manusförfattare men åtagit sig att vara moderator – försökte sätta upp etiska regler som manade till källkritik och god ton, men trafiken var så livlig att det blev omöjligt att hålla ordning i flödet.

De sociala mediernas styrka är snabbheten och interaktiviteten, svagheten sanningshalten och källkritiken. Dokumentären ger exempel på hur spekulationer massdelades i sociala medier och till sist blev sanningar, som kunde få stora konsekvenser för de utpekade.

Studenten som stolt berättar hur han på eget bevåg begav sig till platsen för att rapportera om polisjakten på de skyldiga förutspår gammelmedias död. Oscarsgalebloggerskan som överraskades av hur flitigt hennes tweet om händelsen delades tror däremot att den traditionella journalistiken fortsättningsvis kommer att ha en funktion vid sidan av denna medborgarjournalistik.

Docventures sänds i Yle TV1 onsdagar kl. 21.15, repris fredagar kl. 23.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.