Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Els-Beth är ett fynd

25 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Yle Fems finlandssvenska fredagsreportage öppnar den nya säsongen starkt med Ulla-Britt Edergrens förtjusande porträtt av en av Stockholms första kvinnliga taxichaufförer. Det handlar om Els-Beth Aspås (född 1930) som flyttade till Stockholm 1950. Man hör på intonationen att rötterna finns i Österbotten, närmare bestämt i Härkmeri by i Kristinestadstrakten.

Som person är Els-Beth ett fynd för en dokumentärmakare. Det här är en företagsam dam, bestämd men vänlig, en intressant personlighet som inte gör sig till utan vilar i sig själv och har gått sin egen väg i livet. Rädd är hon inte, även om hon vid en ålder av 84 år fortfarande kör taxi nattetid. Efter att hon pensionerades för tjugo år sedan blev hon så kallad friåkare med det egna företaget Bettans Taxi. Det innebär att hon blev förare utan avtal med en beställningscentral.

Till de mest underhållande delarna av programmet hör då kunder hoppar in i taxin och tittaren får ta del av samtalet, som speciellt nattetid får knasiga drag. ”Har du någonsin spelat golf?”, ”Varför har du aldrig spelat golf?”, ”Skulle du spela golf om du hade tid?”, intervjuar henne en ung man med golf på hjärnan. En kvinna på väg hem från en festkväll frågar om Els-Beth märker någon skillnad då det är fullmåne, är det galnare på stan då? Nej, svarar Els-Beth. Ett par unga kunder vill veta hur gammal ”tant” är. ”Skulle jag säga det skulle ni kanske hoppa av”, blir svaret.

In i taxin stiger också Herman Lindqvist, och det visar sig att Els-Beth jobbat som hembiträde åt hans familjs barnläkare i Helsingfors innan hon emigrerade till Sverige som tjugoåring. Då var Herman sju år.

Att köra taxi är livet för Els-Beth. En väninna föreslår att hon kunde börja gå på restaurang och opera i stället, men det vill inte Els-Beth. Hon funderar i stället på att byta ut sin rostiga Mercedes från 2001 till en miljöbil. Vi får följa med in i bilaffären där hon sakkunnigt diskuterar bilar med den unge försäljaren.

Dok sänds i Yle Fem fredagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 14.25 och söndag 22.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.