Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Mode hela veckan

28 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Denna vecka bjuder Yle Teema återigen på en modevecka med program på temat varje kväll från och med i dag fram till lördag.

Temaveckan inleds med det första avsnittet av den franska Arte-serien Beyond Beauty (2013) som utger sig för att utforska skönhetsideal runtom i världen. Men åtminstone kvällens avsnitt om Kambodja handlar egentligen inte så mycket om detta, utan om kulturen och kvinnorollen i landet – en blandning av modernitet, gamla traditioner och minnet av De röda khmerernas brutalitet.

Vi träffar mestadels kvinnliga kulturutövare – dansare, koreografer, skådespelare och kampsportare – och hör dem resonera kring kultur, traditioner och kvinnorollens begränsningar, något som de vill bryta. Vi får också träffa en kläddesigner som ger en liten inblick i landets mode, men det handlar inte så mycket om det som programinformationen utlovar: hur utseendet blivit ett trumfkort på arbetsmarknaden i och med den ekonomiska boomen i Asien.

Serien sänds varje vardag fram till fredag, och senare länder som avhandlas är Kuba, Indien, Libanon och Senegal. Måndagskvällen avrundas med en dokumentär om den franske modeskaparen Jean-Paul Gaultier, kanske mest känd för att ha skapat Madonnas strutbröstkorsetter på nittotalet. I dokumentären berättar han om bakgrunden till sina mest kända kreationer.

Tisdagens dokumentär handlar om hårmodets historia från femtiotalet fram till i dag. Då bjuds det också på arkivprogram om både den inhemska klädindustrins årliga mässa 1982 samt det inhemska ungdomsmodet 1980.

På onsdag visas en dokumentär om modebloggare och på torsdag en dokumentär om den franske skodesignern Christian Louboutin.

På lördagen kulminerar veckan i en temakväll i modets tecken, med en dokumentär om de första supermodellerna samt en dokumentär om britten Del Keens, en så kallad ful modell som flera stora märken använt i sina kampanjer.

Yle Teemas modevecka varje vardagskväll kl. 20 fram till lördag.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.