Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Om det här är paradiset …

29 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Det vore den enklaste saken i världen att avfärda kvällens seriestart, Paratiisihotelli, den finska versionen av dokusåpeformatet Paradise Hotel, som blott och bart skräp. Så vore det avklarat, och vi kunde gå vidare till något vettigare. För det här är något slags dokusåpornas värstingversion, där alla avarter hos genren verkar finnas samlade i ett och samma paket; ytlig skandal-tv där unga människor ägnar sig åt fylla, sex och intrigerande. Som en kombination av en dejtingsåpa och Big Brother.

Den intellektuella ribban sätts heller inte högt i början. Vi får se elva ”heta” singlar i tjugoårsåldern anlända till ett ”lyxhotell” i Spanien. De fem killarna sitter uppklädda i kostym utanför, och flickorna kommer i tur och ordning ner – alla iklädda superkorta kroppskramande klänningar – och hälsar på killarna. När flickan går upp till hotellet igen registrerar kameran hennes kropps former. Killarna kommenterar flickan sinsemellan efter att hon gått, och flickan gör detsamma när hon ansluter sig till de övriga fem flickorna inne i hotellet. Det är mest utseenden som kommenteras, men visst, också lite karaktär. Killarna ska nämligen utifrån detta korta möte välja en av flickorna som par i deras gemensamma hotellrum. En av de sex flickorna kommer alltså att i början bli utan par, och ska försöka erövra någon av de övriga flickornas kille som sin partner. Misslyckas hon med detta åker hon ut.

Deltagarna bor alltså parvis ihop på hotellrum och försöker spela ut varandra för att inte vara den som blir hemskickad. När folk försvinner anländer i stället nya tävlande till hotellet. Tiden i hotellet ägnas åt snack och häng, festande och diverse sexuella aktiviteter som registreras av mörkerkameran som är uppriggad i hotellrummet. Den person, eller det par, som håller sig kvar längst vinner 30 000 euro.

Total dekadens och hjärndödhet verkar med andra ord råda, men det är kanske att avfärda detta för snabbt. I Sverige har programmet gjort succé – inte bara för att antalet sökande till programmet sägs vara fler än till lärarutbildningen, utan också för att det tycks ha en totalt beroendeframkallande effekt på dem som tittar på det (även Svenskfinland har sina trogna fans). Den svenska versionen har utsetts till årets bästa dokusåpa och även analyserats på tidningarnas kultursidor.

Det verkar med andra ord som om ytligheten här innehåller oanade djup. Konceptet har potential att beröra, antagligen för att upplägget i sig provocerar och väcker starka känslor, men också för att det är starka känslor som uppstår och skildras i programmet. Dokusåpor där deltagarna bildar pakter och petar ut varandra formar sig lätt till att kretsa kring klassiska teman som lojalitet och svek.

Paradishotellet sänds i Nelonen tisdagar och onsdagar kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.