Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Mellanvästern vintern 1979

13 okt , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Joel och Ethan Coens Fargo är en kriminalkomedi från 1996 som har visst kultrykte bland filmvänner och även kammade hem ett par Oscar. I fjol gjorde Noah Hawley en tv-serie som baserade sig på filmen. Som producenter stod bröderna Coen och serien mottogs väl och renderade flera priser, bland dem både en Emmy och en Golden Globe som bästa miniserie.

Nu är det dags för säsong två, av denna så kallade antologiserie, vilket betyder att den nya säsongen på HBO Nordic startar på ny kula, med en helt ny intrig och även helt nya karaktärer. Producenter är fortfarande Hawley tillsammans med bröderna Coen.

Om den första säsongen utspelade sig 2006, tar den andra ett skutt tillbaka i tiden och förlägger handlingen till Sioux Falls i Syddakota och Luverne i Minnesota år 1979. Den unge polisen Lou Solverson (Patrick Wilson) är en Vietnamveteran som börjar utreda en lokal brottshärva med både familje- och maffiakopplingar. Som partner har han sin svärfar Hank Larsson (Ted Danson).

Många mustiga karaktärer passerar revy. Vi har en spritglad advokat Karl Weathers (Nick Offerman), som är veteran från Koreakriget, en listig typ som lurar vem som helst.

Joe Bulo (Brad Garrett) är ledare för en kriminell organisation, och som hans andra hand fungerar Mike Milligan (Bokeem Woodbine) som tar sig an de smutsiga jobben. Organisationen siktar in sig på den kriminella familjen Gerhardts som leds av släktens matriark Floyd Gerhardt (Jean Smart) efter att maken ligger på dödsbädden. Det är en position som den äldste sonen Dodd (Jeffrey Donovan) tycker att borde tillfalla honom. Mellansonen Bear (Angus Sampson) är den mest skötsamma i brödratrion, medan lillebror Rye (Kieran Culkin) tror hans egen betydelse är större än vad den de facto är. I en av rollerna ses även Kirsten Dunst som spelar en småstadskosmetolog med ambitioner.

Det är allt annat än en dussinkriminalserie och tveklöst välgjort, och välspelat. De vintriga landskapen gör sitt för att bidra till stämningen, liksom sjuttiotalsmiljöerna som också sätter prägel på seriens tekniska utförande med sin split screen-teknik.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.