Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Ståupp

Kön, karlar och sex

20 okt , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

På Emmygalan i september var Amy Schumer en av dem som fick avhämta en statyett på scenen. Hon fick pris för bästa sketchserie för sin show Inside Amy Schumer som åtminstone inte än nått de finska kanalerna. I höst har däremot Trainwreck rullat på biograferna, en romcom där Schumer både står för manuset och huvudrollen.

Ytterligare prov på Schumers humor och talang ges i hennes humorspecial på Apollo Theater i Harlem, New York, som hade premiär på HBO Nordic i helgen. Betaltjänsten erbjuder liksom Netflix ett digert utbud av ståuppföreställningar av både nyare och äldre förmågor, en del av dem guldkorn, som Louis C.K. samt Margaret Cho som uppträder i Helsingfors i december. Dessa ståuppkomiker har även Schumer angett som sina favoriter, och likheterna finns i frispråkigheten och oblygheten. I HBO-specialen nämner Schumer att hon kallats ”sexkomiker” – i motsats till en manlig komiker med samma ämnen, han skulle kallas tänkare, enligt Schumer – och sex är också det stora temat i föreställningen. Sex och kropp, inte minst dess regioner under naveln.

Liksom C.K. och Cho är Schumer inte rädd för att skita ner sig, och öser till synes friskt ur källan för personliga tillkortakommanden och komplexområden. Uttalat politiskt är det inte, men det råder ingen tvekan om att undertonen blir feministisk. Schumer är född och verksam i New York, där kroppstukten inte verkar fullt så sträng som i Los Angeles – jämför exempelvis Lena Dunhams komediserie Girls, kunde den över huvudet taget ha gjorts i LA? Schumer avslöjar vilka förehållningsregler man som skådis får i Hollywood: ”Lägg en jordnöt under kudden och hoppas att du drömmer om pizza.” ”Jag är alltså en person som aldrig glömt att äta lunch, det har till och med hänt att jag ätit två”, kommenterar hon sin egen goda aptit i en anorektisk bransch.

Väldigt underhållande är detta alltså – dråpligt, vågat och träffsäkert – absolut en av de bättre komedispecialerna, med en skicklig komiker man gärna vill se mera av.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.