Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Lämnad av den man älskar

22 okt , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Att bli lämnad, övergiven, dumpad, ratad, av den man älskar hör till de hårdaste käftsmällar livet kan ge en. Schweizaren Christian Freis finstämda och melankoliska dokumentär Sleepless in New York (Tyskland 2014) skildrar denna sorgeprocess genom tre personer – två kvinnor och en man i New York. De går igenom den mest akuta krisen efter att nyligen ha fått sin tillvaro slagen i bitar. De är chockade och lamslagna, och tankarna är upptagna av den de trodde sig ha en framtid med. De är bra på att sätta ord på sina känslor, det blir nästan poetiskt, när de minns det som varit: ”I samma ögonblick som han tog min hand visste jag att min livmoder ville föda hans barn.” De kämpar med att släppa taget – gör kontaktförsök, väntar på att personen ska kontakta dem, ältar, gråter, snorar, ja, vill få den älskade tillbaka. Det är både naket och hjärtskärande.

Ett mer vetenskapligt perspektiv ger antropologen Helen Fisher som intresserar sig för de fysiologiska förändringarna i hjärnan hos personer med kärlekssorg. Det kan låta som ett nästan provocerande kliniskt angreppssätt för den som med blödande hjärta kämpar sig genom dagarna – vad spelar det för roll var i hjärnan det onda syns? Men Fisher lyckas bidra med tänkvärda infallsvinklar. Vi får veta att brustet hjärta ger samma reaktioner i hjärnan som fysisk smärta, och att kärlek egentligen är en form av beroende. Det förklarar varför den lämnade inte tenderar att älska den som övergivit mindre, utan snarare mera – och varför det för vissa kan slå över i stalkerbeteende. Följaktligen är Fishers råd att helt klippa bandet till den som sårat en. På samma sätt som en missbrukare måste bryta helt med sin drog, gäller det att göra sig av med allt som påminner om relationen, kapa kontakten, vänskap är omöjligt.

Dokumentären följer sina huvudpersoner under en längre tid, och fångar därmed processer som mynnar ut i att känslor och förhållningssätt förändras och de lyckas gå vidare. Den påminner om att hjärtesorgens kladdiga kaos hör livet till, att ingen går oskråmad ur kärleken.

Dok sänds i Yle Fem torsdagar kl. 22.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.