Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Oliktänkare eller skattebrottsling?

23 okt , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Kinas mest berömda nutidskonstnär Ai Weiwei (född 1957) är Finlandsaktuell med en utställning på Helsingfors konstmuseum Ham. I kväll visar Yle Teema, med anledning av sin yttrandefrihetsvecka, den danska dokumentären Ai Weiwei: The Fake Case från 2013, som inte primärt handlar om hans konst utan om hans problem med de kinesiska myndigheterna.

Dokumentären tar vid när Ai Weiwei släpps efter att ha suttit i isoleringscell i nästan tre månader. Den officiella förklaringen är att han misstänks för att ha undanhållit enorma summor från skattemyndigheterna via sitt arkitekturföretag Fake Design. Själv anser han att den egentliga anledningen är att han som en konstnär med politiska förtecken är obekväm för regimen, och att det här är ett sätt för myndigheterna att komma åt honom.

Den här förklaringen köper också dokumentären samt mängder av hans fans både i Kina och internationellt. Däremot ifrågasatte konstkritikern Leena Kuumola i sin recension av Helsingforsutställningen i HBL den 4 oktober både den okritiska behandlingen av Ai Weiweis person i offentligheten och storheten i hans konstnärskap.

Efter frisläppandet väntade husarrest hemma i Peking. Det är under den här tiden som den danske filmaren Andreas Johnsen följer honom – liksom många andra internationella journalister på plats. Utanför Ai Weiweis hus vaktar polisen, men det hindrar inte honom från att via medierna uttala sig för hela världen. Det blir glimtar ur privatliv med sambo och barn, jobbande i ateljén där assistenter förverkligar hans vision att rekonstruera cellen han satt i, och en hel del utländska journalister som alla vill ha en bit av honom. Själv ger han ett tillbakalutat och tillknäppt intryck – hans storhet beror knappast på en karismatisk personlighet.

The Fake Case utsågs till bästa dokumentär på den danska filmbranschens årliga Bodil-gala 2014. Om det kan man konstatera att det snarare måste ha varit ämnet som premierades än själva utförandet. Det här är nämligen ingen särskilt välberättad dokumentär, snarare är den smått träig och hjälper inte tittaren att fatta intresse för ämne och person ifall förhandskunskaperna saknas.

Kvällens andra dokumentär klockan 21 är Forbidden Voices (Schweiz 2012) om några bloggares kamp för yttrandefriheten i Kuba, Kina och Iran.

Fallet Ai Weiwei sänds i Yle Teema i kväll fredag kl. 20.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.