Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Film

Ett barns förvandling till soldat

27 okt , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

I världen uppskattas det finnas omkring 300 000 barnsoldater. Medelåldern på de minderåriga soldaterna är fjorton år, men det finns så små barn som sex år som bär vapen. Barn är lätta att utnyttja som soldater eftersom de är lättmanipulerade och auktoritetstrogna samtidigt som deras moraluppfattning ännu inte är färdigutvecklad. De behöver dessutom mindre mat än vuxna och kräver sällan betalt.

Dramat Beasts of No Nation (2015) om hur en vanlig västafrikansk pojke förvandlas till barnsoldat bygger på den nigeriansk-amerikanske författaren Uzodinma Iwealas (född 1982) kritikerrosade debutroman med samma namn från 2005. För regin står Cary Joji Fukunaga som regisserade den första säsongen av True Detective.

Det är alltså ett tungt ämne och tunga namn bakom denna film som är den första som webbtjänsten Netflix låtit producera. Slutresultatet blev också lyckat och sevärt.

Filmen är inspelad i Ghana och i huvudrollen som den förpubertale pojken Agu ses trettonårige Abraham Attah som är ett fynd utan tidigare skådespelarerfarenheter. Också i flera övriga roller använder sig filmen av lokala amatörer.

Inledningsvis skildras vardagen för en liten pojke i en by någonstans i Västafrika. Familjen är välmående medelklass och Agu fördriver tiden med lek, pojkstreck och umgänge med familjen. Den sorglösa barntillvaron får ett slut när armétrupper anländer till byn för att slå ner ett uppror mot landets regim. Mamman och två syskon flyr, medan Agu stannar kvar med sin pappa och äldre bror.

Omständigheter inträffar som gör att Agu hamnar ensam och övergiven ute i skogen, där han stöter på ett rebellförband ledd av Commandant (Idris Elba) som blir en sorts ny auktoritär fadersfigur för honom. Med brutala metoder går Commandant in för att ta mänskligheten ur Agu genom att utplåna hans personliga historia och på det sättet omforma honom till en soldat som dödar andra människor. Agu upplever krigets alla grymheter i form av svält, plundring, våldtäkt och dödande, men en motvikt till hemskheterna finns i vänskapen som uppstår mellan honom och medsoldaten Strika (Emmanuel Nii Adom Quaye).

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.