Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Vi lever alla under samma tak

6 Nov , 2015, 20.30 Malin Slotte

 

I dag firas svenska dagen, vilket Yle Fem uppmärksammar i veckans finlandssvenska Dok-reportage Om man var helt ensam i världen som handlar om invandrare som lär sig svenska. Fast egentligen är detta endast avstampet eftersom Johan Karrentos program handlar om så mycket mera: om rädslor och hur vi ser på varandras olikheter, om hur vi trots allt alla är rätt lika och behöver varandra. Ett viktigt budskap med tanke på hur rasismen har stuckit upp sitt fula tryne på sistone.

Det blir otydligt i programmet, men det handlar om teatergruppen Teater Mars arbete med föreställningen Under the same roof som visades på Universum i maj, ett integrationsprojekt med invandrare som studerar svenska på Arbis i Helsingfors. Vi får se skådespelarna diskutera projektet sinsemellan, men vi får också följa med på workshopparna. Invandrarna berättar inte bara hur det kommer sig att de studerar svenska utan delar också med sig av hur de upplevt det att komma till Finland. Framför allt får vi intressanta glimtar ur deras livshistorier.

Vi får bland annat träffa en muslimsk kvinna från Jekaterinburg och en brittisk man som berättar om sitt tidigare liv som knarkare. En fransyska berättar om hur många tror hon är från Afrika på grund av hennes hudfärg. Det visar sig också att hon under sina studier på Sorbonne skrivit en uppsats om finlandssvensk musikproduktion! De flesta av dem talar engelska, men vissa har hunnit lära sig en rent imponerande svenska.

En ytterligare beståndsdel i programmet är Karrentos naivistiska tankelek ”Om man var helt ensam i världen …” Han fortsätter den meningen i otaliga variationer under programmets gång: ”Om man var helt ensam i världen, då skulle man egentligen inte vara ensam för man skulle inte ha någon att vara ensam ifrån.” ”Om man var helt ensam i världen, skulle det inte finnas hotfulla människor som vill ta ens plats, eller vilda djur som vill äta upp en.” I mitten sprängs dessutom Palmes klassiska tal om fördomar in. Budskapet lär med andra ord inte undgå någon.

Som program är det yvigt, gjort med en sorts improviserad flyktighet. Det blir förvisso mer än lovligt spretigt, men tack vare människorna och deras berättelser är det inte ointressant. Bildarbetet är dessutom rätt snyggt i all sin enkelhet.

Dok sänds i Yle Fem fredagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 14.25 och söndagar kl. 22.55.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.