Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

I en sympatisk killes sällskap

7 Nov , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Sällan har väl den amerikanska kritikerkåren jublat så samstämmigt som över Netflixserien Master of None. Det är toppbetyg på recensionssajterna för den nya komediserien som Aziz Ansari (Parks and Recreation, HBO Nordic) skrivit, producerat, och delvis regisserat.

Serien är inspirerad av Ansaris eget liv och han spelar även själv huvudrollen som Dev Shah, en trettioårig New York-skådis ”som mest gjort reklamfilm”. Första avsnittet kretsar kring ambivalensen mot att skaffa barn – de kan ju vara så jobbiga, man kan inte gå ut och nattsudda längre, och det är slut med sexlivet. Det är alltså inte direkt urfräscht eller originellt, utan snarare är det väl så här det brukar låta när komedier ger sig på det här ämnet.

Men man ska inte döma serien efter första avsnittet. Det tar sig nämligen. Andra avsnittet är en ömsint skildring av hur Dev och vännen Biran (Brian Cheng) förhåller sig till sina föräldrar som invandrat från Indien respektive Taiwan i mitten av 1900-talet. Ansaris föräldrar spelas för övrigt av hans egna föräldrar Shoukath och Fatima Ansari.

Master of None är definitivt sevärd och höjer sig klart över genresnittet, men är knappast banbrytande på samma sätt som Seinfeld var det på 1990-talet, The Office på 2000-talet och varför inte Girls på 2010-talet. Det är underhållande snarare än flabbkul, vilket räcker en bra bit det också.

Varje avsnitt kretsar kring en viss frågeställning. Minoritetstematiken är däremot ofta närvarande, erfarenheten av att vara andra generationens invandrare i New York. En mångfald har också Devs umgängeskrets. Förutom asiatiske Brian består kompisgänget av den småkufiske vite killen Arnold som spelas av Ansaris gode vän Eric Wareheim, och gängets kvinnliga medlem Denise (Lena Waithe) är både svart och lesbisk.

Staden New York är starkt närvarande med sina gator och hak, och ett romantiskt stråk får serien genom PR-kvinnan Rachel (Noël Wells). I gästroller ses bland annat Claire Danes (Homeland).

Hela första säsongen på tio delar finns på Netflix. För den som är nyfiken på Ansari som ståuppkomiker finns även flera komedispecialer med honom på webbtjänsten.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.