Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

När nazisterna skulle skaffa atombomb

8 Nov , 2015, 22.55 Malin Slotte

 

Kvällens seriestart Kampen om tungtvannet (NRK 2015) är en sexdelad dramaserie som lockade rekordpublik när den hade premiär i sitt hemland Norge den 4 januari i år. Omkring en fjärdedel av befolkningen såg serien som snabbt såldes till ett flertal länder, bland annat USA, Frankrike, Spanien och Kanada.

Så är det också ett välgjort och påkostat drama, som förmår berätta sin historia på ett levande och spännande sätt. Den bygger på verkliga historiska händelser då den skildrar nazisternas försök att utveckla en atombomb under andra världskriget och hur planerna motarbetades från norskbrittiskt håll.

För att framställa bomben behövdes så kallat tungvatten som producerades i kemikaliefabriken Norsk Hydro i Vemork utanför småstaden Rjukan ett par hundra kilometer från Oslo. Serien skildrar händelseförloppet ur alla parters synvinklar: nazisternas, de allierades, motståndsgruppens och fabrikens. Förutom på olika orter i Norge utspelar sig handlingen även i Berlin och London.

En verklig historisk person i serien är nobelpristagaren i fysik Werner Heisenberg (Peri Baumeister) som nazisterna såg som en ”vit jude” eftersom han inte drog sig för att hänvisa till judiska vetenskapsmän i sin forskning. Efter att ha utsatts för trakasserier blev han den som kom att leda nazisternas atombombsprojekt.

En annan historisk person är Leif Tronstad (Espen Klouman-Høiner), professor vid Norges tekniska högskola och motståndsman. Han var den som byggde tungvattenfabriken och när han får höra om tyskarnas intresse av att köpa tungvatten anar han vad det är fråga om. Han bildar sabotagegruppen Grouse som i samarbete med den brittiska underrättelsetjänsten ska förhindra att nazisterna utvecklar en atombomb.

Serien blandar friskt historiska och fiktiva personer. Fiktiv är fabriksdirektör Henriksen, spelad av Dennis Storhøi som fick det norska tv-priset Gullruten för sin prestation. Serien nominerades i hela elva klasser, och vann fem, bland dem bästa dramaserie.

Kampen om tungvattnet sänds i Yle Fem söndagar kl. 21.25.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.