Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Världens farligaste resa

9 Nov , 2015, 22.30 Malin Slotte

 

Det har knappast undgått någon att de båtresor som flyktingar gör över Medelhavet för att ta sig till Europa sker under oerhört hårda och farliga förhållanden. Men kampen är inte över för dem som har turen att nå land med livet i behåll. Asylprocessen och att komma till ett främmande land är också krävande. Det visar George Kurians färska dokumentär The Crossing (Norge 2015) som har ett inifrånperspektiv eftersom det är flyktingarna själva som filmat resan över Medelhavet och sin första tid i Europa.

Sommaren 2014 var Kurian i Kairo där han filmade en grupp syriska flyktingar. Ett par av dem visade sig själva ha tv- och filmerfarenhet. Journalisten Angela Alsouliman hade arbetat på en regimkritisk tv-kanal i Syrien och it-ingenjören Rami Aramouni hade filmat det som skedde under kriget, vilket till slut tvingat dem båda att fly landet. De hamnade i Egypten, där livet inte var så mycket friare än i Syrien, så de ville därifrån, till Europa.

Efter att gruppen fått tag på en smuggelbåt beslutar de sig i samråd med Kurian för att filma resan. Rami och Angela investerar därför sina sista slantar i billiga kameror. Med dessa dokumenterar de resan från början till slut, från att gruppen olagligt tar sig ut ur landet med risk för att bli tagen av polisen, till den överfulla båten som med nöd och näppe klarar av sjögången ute till havs. Resan tar åtta dagar och de sanitära förhållandena är bedrövliga. Till slut möter de en oljetanker som tar dem ombord och för dem till Genua i Italien.

Där skiljs deras vägar åt när de alla fortsätter åt olika håll i Europa. Men tillsammans med Kurian fortsätter de filma sin tillvaro som asylsökande. Dokumentären följer dem till flyktingförläggningar i Frankrike, Holland, Tyskland och Sverige. Där inväntar de besked om uppehållstillstånd och står inför utmaningen att finna sig tillrätta i ett främmande land, vars språk de inte talar och där de inte känner någon. De ska nu bygga upp ett nytt liv, allt de haft har de lämnat bakom sig.

Den dagliga nyhetsrapporteringen har ofta ett avstånd till den pågående flyktingkrisen i Europa. Kvällens dokumentär visar däremot på ett konkret och nära sätt vad det innebär att fly och vara flykting. Buskapet är, som någon också uttrycker det i dokumentären, att man inte flyr för ett bättre liv, utan för att ha ett liv.

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.30, repris lördagar kl. 00.40.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.