Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Frikänd men ändå skyldig

12 Nov , 2015, 22.00 Malin Slotte

 

Också Norge börjar bli ett tv-serieland att räkna med. I söndags startade det gedigna historiska dramat Kampen om tungtvannet (NRK) i Yle Fem, och i kväll har kriminaldramat Frikjent (kommersiella TV 2) Finlandspremiär i MTV3. Båda serierna mottogs väl i sitt hemland när de hade premiär i vintras.

Tiodelade Frikjent är ett återvända till sina rötter-drama med ett kriminalmysterium i botten. För tjugo år sedan avtjänade Aksel Nilsen (Nicolai Cleve Broch) ett års fängelsestraff för att ha dödat sin flickvän innan han frikändes för brottet. Han flyttade till Kuala Lumpur där han bytte namn till Borgen, skaffade familj och blev en framgångsrik affärsman. Under alla dessa år har han inte haft någon kontakt med sin hembygd, fiktiva Lifjord, men när traktens stora bolag Solar Tech hotas av konkurs beslutar han sig för att rädda det genom att köpa det. Det blir dock inget varmt välkomnande när han återvänder.

Många tror fortfarande han är skyldig, inte minst Solar Techs direktör Eva Hansteen (Lena Endre) som är mamma till den döda flickan, och för vilken det blir en chock när hon inser vem det är som vill köpa bolaget.

Serien är inspirerad av ett verkligt ouppklarat norskt kriminalfall från 1995 då den sjuttonårige Birgitte Tengs våldtogs och mördades. Hennes kusin dömdes först för mordet för att senare frikännas.

Om Kampen om tungtvannet förmår hävda sig som tv-produktion även internationellt, framstår Frikjent som en mera konventionell produkt. Det är inget i berättandet, tonfallet, stämningen eller karaktärerna, som är personligt eller särskilt unikt och drabbande på samma sätt som exempelvis Top of the Lake var en trollbindande upplevelse. Snarare är det första intrycket aningen svalt och sterilt, vilket delvis beror på de kliniska företagskomplex som handlingen utspelar sig i med mycket vita ytor och stora glasrutor. Huvudpersonen Aksel är också stram, snudd på anonym, en mussla och ett mysterium, och man blir inte omedelbart engagerad i frågeställningen om han är skyldig eller inte. Manuset är inte särskilt märkvärdigt, men räddas av hyggliga skådespelarinsatser – bland annat Endre i närkamp med sina inre känslostormar.

Den största upplevelsen erbjuder serien ändå som naturupplevelse. Milde tid, vilka landskap den innehåller! Fjällen och fjordarna tar fullständigt andan av en, och spelar nog lika stor roll för helheten som havet och klipporna i de där svenska skärgårdsserierna med tunna mordgåtor som brukar visas kring jul. Även om det i rättvisans namn ska sägas att de dramatiska ambitionerna är betydligt högre i Frikjent.

Frikänd sänds i MTV3 torsdagar kl 21.00, repris fredagar kl. 01.15.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.