Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Från socker till samhällsfilosofi

22 Nov , 2015, 14.55 Malin Slotte

 

Franck Medias senaste bidrag till sitt programprojekt om finländsk industri- och företagarhistoria i MTV3 är ett porträtt av bergsrådet Gustav von Hertzen (1930–2013), vd för Finska Socker och styrelseordförande för Hartwall. Han skrev också böcker om samhällsfilosofi och näringslivsetik. 2011 grundade han tankesmedjan Libera där bland annat Björn Wahlroos, som hör till dem som intervjuas i programmet, sitter i styrelsen.

Ämnet kan kanske låta tungt och träigt, men regissören Michael Franck hanterar det överraskande flyhänt och smidigt. Francks program är ofta beställningsverk, mer eller mindre direkt finansierade av företaget, föreningen eller institutionen de handlar om, vilket gör dem mera till välvillig historik än kritisk journalistik. Det gäller även detta program, som alltså är mycket berömmande mot sin huvudperson, och exempelvis utelämnar detaljer som domen för insiderbrott på fyrtio dagsböter år 1999.

Helheten vävs av gamla fotografier och arkivsnuttar samt många intervjuer på både finska och svenska med tidigare medarbetare, vänner och familj. Hustrun Ulla von Hertzen, dottern Nonneli von Hertzen-Molander och barnbarnen Rasmus och Anton Molander ger glimtar av en mera privat sida. Också Gustav von Hertzen själv kommer till tals i äldre och nyare intervjuklipp.

Vilken bild ger då programmet av sin huvudperson? Förutom att han hade en framgångsrik karriär hade han också ett intellektuellt intresse för idéer – etik och moral, frågor om rätt och fel, var hjärtefrågor. För honom handlade ledarskap om att kunna sälja saker och tända personalen. Som ledare beskrivs han som diplomatisk med ärlig.

Ideologiskt förespråkade han så kallat plussummespel, det vill säga tanken om att flera personer drar nytta av att någon blir framgångsrik och gör sig en förmögenhet. Fackföreningar kallade han dinosaurier – jämte lantbruksproducenterna ansåg han dem vara de enda lagliga kartellerna i landet.

Som en man av sin tid jobbade han mycket och verkar inte ha varit särskilt närvarande i hemmet. Riktigt arg blev han en gång under en rekreationsresa till Utsjoki då en av kamraterna uttryckte en pessimistisk syn på världens framtid.

Konstsamfundet, som äger KSF Medias tidningar, har varit med och finansierat programmet.

MTV3.doc sänds i MTV3 söndagar kl. 14.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.