Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

Där ingen tidigare varit

29 Nov , 2015, 09.48 Malin Slotte

 

I februari 2014 skedde en dykarolycka i Plurdalen i Norge som fick stor uppmärksamhet. Två personer omkom och tre skadades. Alla var finländare.

En av dem som var med på dykarresan till Norge var Patrik Grönqvist som är huvudperson i Elin von Wrights och Jyrki Häyrinens radiodokumentär Grottdykaren. Programmet handlar dels om olyckan, men också om Patriks dykarintresse och drivkrafterna bakom det. Dykning är nämligen en riskfylld hobby, särskilt om man som Patrik dras till de mest svårtillgängliga och outforskade undervattenshåligheterna.

Ämnet är som hittat för en radiodokumentär. Det har stor dramatisk potential och innehåller alla möjligheter att genom ljud och berättande skapa bilder i lyssnarens huvud. Delvis gör programmet också detta.

Innan dokumentären går in på vad som skedde där i de trånga tunnlarna utanför Mo i Rana i Norge håller den lyssnaren på halster genom att presentera sin huvudperson och hans passion. Lockelsen i dykningen verkar för honom vara den klassiska: det handlar om att förhöja livskänslan genom att utsätta sig för faror. Så kan den enas mardröm vara den andras passion.

Med olika ljud – skvalpande, porlande, brusande, mullrande, dånande, pysande, väsande, blåsande – framkallas känslan av att dyka och att befinna sig under vatten. Och med musik – här slår det en att det finns en standardmusik, liksom drömsk och ödslig, som ofta används för att illustrera undervattensmiljöer och signalera att vi nu är nere i djupen. Dokumentären triggar också klaustrofobiska känslor när man inser vilka mörka och trånga utrymmen det är fråga om.

Det här hade kunnat bli mästerligt stark och tät radio. Men när dokumentären kommer fram till själva olycksdagen lyckas den inte utvinna hela potentialen ur berättelsen. I stället för att ta oss med ner i de mörka undervattenstunnlarna genom att långsammare bygga upp spänning och på det sättet få tragedin att drabba och gripa lyssnaren, skyndar sig dokumentären snarare igenom händelseförloppet. Vad som hände där nere hade gått att berätta mer effektfullt, utan att varsamheten och respekten för offren gått förlorad.

Månadens dokumentär sänds sista söndagen i månaden kl. 9.03, repris följande onsdag kl. 11.03.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.