Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Familjesåpa i skivbolagsmiljö

2 Dec , 2015, 23.00 Malin Slotte

 

Kvällens seriestart Empire är en av årets mest sedda tv-serier i USA. Den hade premiär i januari på Fox där slutet av den andra säsongen visas för tillfället. I tittarsiffror har den slagit populära serier som Desperate Housewives, House och Lost. Sista avsnittet av den första säsongen sågs av 23 miljoner tittare, vilket innebär att den slog Grey’s Anatomys tio år gamla rekord för en säsongsfinal.

Vad är det då som är så lockande med detta?

Serien satsar på det traditionella kvällssåpekonceptet à la Dynastin och Dallas. Den utspelar sig på ett skivbolag och skildrar maktkampen och relationerna inom en familj. När den hårdföre patriarken Lucious Lyon (Terrence Howard) får reda på att han bryts ner av muskelsjukdomen ALS spelar han ut sina tre söner mot varandra genom att annonsera att en av dem kommer att få ta över familjeföretaget.

Nu gäller det för sönerna av vinna spelet om faderns gunst. De verkar alla representerar olika perspektiv på musikindustrin: storebrodern Andre (Trai Byers) är den välutbildade kostymklädde ekonomen vars akilleshäl är bipolär sjukdom. Mellanbrodern Jamal (Jussie Smollett) är den mest musikaliskt begåvade, men homosexuell, vilket Lucious, som är av den gamla machostammen, inte accepterar. Lillebror Hakeen (Bryshere Y. Gray) representerar branschens kommersiellaste sidor – han är en valpig, aspirerande hiphopartist för vilken bling och berömmelse är det viktiga.

Med i grabbarnas kamp blandar sig även brödernas mamma och Lucious exfru Cookie (Taraji P. Henson) när hon muckar från fängelset efter att ha suttit inne i sjutton år. Hennes brottslighet lade grundplåten för familjeföretaget och nu återvänder hon för att hävda sin andel, men även återuppta umgänget. Åtminstone initialt är hon den intressantaste karaktären – ingen ängel men en frisk fläkt och cool kraftkvinna som rör om i grytan.

Serien varken är eller vill vara något annat än en medryckande tv-såpa, och med tanke på tittarframgångarna verkar den också ha lyckats väva snärjande intriger. Liksom countryns motsvarighet Nashville har den nog också fått en draghjälp av sitt R&B- och hiphop-soundtrack signerat Timbaland. Att modellen Naomi Campbell ses i en mindre återkommande roll, och stjärnor som Mary J. Blige, Alicia Keys, Gladys Knight och Snoop Dogg med flera gästar serien, lär knappast heller ha minskat intresset.

Empire sänds i Sub onsdagar kl. 22.00, repris tisdagar kl. 23.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.