Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kulturprogram

Lugnt om liv och litteratur

11 Dec , 2015, 19.30 Malin Slotte

 

I kväll börjar en pärla som första gången lyste upp tv-hösten i fjol när den originalsändes i SVT. Det handlar om en sexdelad serie om en bokcirkel under ledning av den svenska författaren, dramatikern och akademiledamoten Kristina Lugn. Under sex veckor träffas hon och de fyra medlemmarna i bokcirkeln i en liten källarlokal i Stockholmsförorten Hökarängen. Varje vecka har de läst ett verk och diskuterar det, diskussioner kryddade med levnadsvisdomar och kopplingar till det egna livet. Det är tunga namn på läslistan, både äldre och moderna klassiker, alla döda: Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet, Strindbergs Ensam, Stagnelius Vän! i förödelsens stund, Frödings Säv, säv, susa, Mare Kandres Bübins unge och Shakespeares Macbeth.

Minst lika mycket som om litteratur handlar det om bokcirkelmedlemmarna, fyra Hökarängenbor med den gemensamma nämnaren att de alla på olika sätt är outsiders i tillvaron. Rebecca Hybinette är filosofie doktor och långtidsarbetslös, Anna Drvnik är en inflyttad stockholmare som haft det svårt att hitta sammanhang i sin nya hemstad, Stanislav Hansson är rysk invandrare och separerad, och Lexie Kleester väntar på att livet ska börja på andra sidan av en könskorrigering. En del är utåtriktade och pratsamma, andra mer inbundna och fåordiga, men alla har de passionen för läsning gemensamt.

Kristina Lugn är en levande klassiker som likt en annan äldre svensk tv-personlighet, Leif GW Persson, är så långt från behagsjuka och viljan att vara till lags som det bara är möjligt. Hon har den speciella karisma som uppstår när genialitet, livserfarenhet och originalitet kombineras med integritet.

Miljön, fyrtiotalsförorten, har också en betydande roll som stämningsskapare. Hökarängen, där Lugn tillbringade sin barndom, är vacker på ett melankoliskt vis med sin dämpade färgskala. Här lunkar livet på i sakta mak, till skådespelaren Lars-Erik Berenetts sagomättade berättarstämma.

Kristina Lugns bokcirkel sänds i Yle Fem fredagar kl. 19.00, repris lördagar kl. 17.25.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.