Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Ryssland ockuperar Norge

12 jan , 2016, 22.00 Malin Slotte

 

En ny grön regering tillträder i Norge strax efter att en orkan förorsakad av klimatförändringen skördat många offer i landet. Den nye idealistiske statsministern Jesper Berg (en Jens Stoltenberg-lik Henrik Mestad) meddelar omvärlden att Norge kommer att lägga ner sin olje- och gasproduktion med omedelbar verkan, för att satsa på det radioaktiva grundämnet torium i stället. EU reagerar starkt mot detta; på grund av krig i Mellanöstern har nämligen oljekranarna skruvats åt där. EU skickar därför Ryssland att ockupera Norge för att se till att landet fortsätter leverera olja och gas som förr. Norge står därmed ensam mot omvärlden. USA har nämligen gått ur Nato, och till och med Sverige tycker Norge gått för långt i sin miljöpolitik.

Det är utgångspunkten för den tiodelade norska politiska thrillerserien Okkupert (TV 2 2015) som med sina drygt nio miljoner euro är en av de dyraste tv-serierna som gjorts i landet.

Och visst väcker originalidén av författaren Jo Nesbø intresse, i egenskap av en tankelek med ett spektakulärt scenario som onekligen även anspelar på rädslan för den stora grannen i öst. Mindre intressant blir serien knappast heller av att både Rysslands Norgeambassadör och norska politiska experter kritiserat att serien framställer Ryssland som ockupationsmakt. Men det som kan låta som en risktagning i ett spänt världspolitiskt läge, visar sig i serien inte vara fullt så kontroversiellt. Det handlar nämligen inte så mycket om Ryssland som fiende eller skurk, utan vad som händer i det norska samhället när en främmande makt kommer in på detta sätt för att bevaka sina intressen. Det rör sig nämligen inte om någon blodig och våldsam ockupation – det kallas officiellt inte ens för ockupation – utan för norrmannen i gemen fortsätter livet i stort sett som tidigare.

Och det är det som gör serien intressant, att den skildrar en ockupation som inte innebär det vi vanligen förknippar med begreppet. Vid sidan om det politiska spelet i maktens kulisser handlar det om en journalist på tidningen Ny Tid (det finns en som heter så även i Norge), en motståndsrörelse som står för de våldsammaste handlingarna i dramat, en livvakt med otydliga lojaliteter och en restaurangägare vars verksamhet börjar blomstra som ockupanternas stamställe.

Något 24 eller Homeland är det inte fråga om, så gastkramande skickligt är inte thrillerhantverket, även om grundidén är spännande och engagerande, om än inte helt genomtänkt. Vad skulle Ryssland som själv producerar olja och gas exempelvis ha för intresse av att tvinga Norge att förse världsmarknaden med dessa energiformer? För att inte tala om hur osannolikt det i nuläget verkar att EU och Ryssland skulle samarbeta. Men det är väl att vara onödigt petig med detaljer med något som blott är fiktion, om än i vissa läger känslig sådan.

Ockupationen sänds i MTV3 tisdagar kl. 21.00, repris onsdagar kl. 23.35.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.