Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

”Man kan inte bli rik i Finland”

13 jan , 2016, 00.00 Malin Slotte

 

Är man över femtio får man inget jobb. Företagens girighet skapar arbetslöshet. Invandrarna tar våra jobb.
Det är några av de åtta myter om arbete som programserien 8 myyttiä työstä undersöker. Programledaren Maaretta Tukiainen klär sig i piffiga färgglada kläder och hennes frejdiga, lätt humoristiska sätt att ta sig an ämnena i kombination med musiken i programmet associerar till tv-såpan Desperate Housewives. Avsikten är förmodligen att lätta upp ett seriöst och tungt ämne genom att ge ett sken av mer lättsmält infotainment.

Första avsnittet i kväll frågar sig om det går att bli rik på att arbeta i Finland, något som många anser är svårt. Boven i dramat är förstås de höga skatterna, och visst känns sättet att greppa ämnet på många sätt typiskt för den tidsanda som råder. När diplomingenjören Jari Wickström bodde i Schweiz fick han dubbelt så hög lön och betalade hälften mindre skatt – men landet visade sig ha en familjepolitik som var en kvinnofälla för hans fru. DJ:n Amanda Harkimo klagar på den finska avundsjukan och fastighetsmäklaren Kaisa Liski avslöjar vilka som egentligen har råd att köpa lyxbostäderna hon säljer. Skattenivån i Finland fick Juha Ketola att dra till Estland där han får behålla en betydligt större del av sitt företags vinst. Den samlingspartistiska riksdagsledamoten Susanna Koski vill att duktighet belönas genom större löneskillnader i olika branscher, och får fullständigt medhåll av ett gäng barnmorskor i Borgå. Den intervjuade som ideologiskt avviker mest från de övriga är serietecknaren Hanna Arvela.

Programmets andra hälft består av studiodebatt mellan familjeföretagarnas vd Leena Mörttinen, professorn i socialpolitik Heikki Hiilamo och ”kändisprofessorn” Alf Rehn. Det bränner visserligen till mellan Mörttinen och Hiilamo, men diskussionen är ändå för lång. Först nu berörs det faktum att många i Finland inte kan leva på sin lön, något som man noterar inte ingår i de åtta myter serien utforskar, kanske för att det är ett så obestridligt faktum?

Serien sänds tre dagar i veckan från tisdag till torsdag.

Åtta myter om arbete sänds i Yle TV1 från tisdag till torsdag kl. 19.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.