Malin Slotte zappar mellan kanalerna

sjukhusserie

Mysterium med medicinsk etik

14 jan , 2016, 23.00 Malin Slotte

 

Sjukhusserien möter kriminalmysteriet i Nelonens nya Ihon alla, en tolvdelad serie om genteknik och etik. I huvudrollen ser vi Elena Leeve (känd från mycket, exempelvis Putous) som sjuksköterskan och läkarstudenten Sofia Sivenius vars far Hannu Sivenius (Taneli Mäkelä) är en känd och omstridd genforskare. En kväll blir hon vittne till en olycka och griper in som den sjuksköterska hon är. Det märkliga är att patienten, Henri Vaartama (Willehard Korander, bekant från exempelvis Yle Fem-serien Från ankdamm till ökensand och ÅST:s Stormskärs Maja) inte förs till ett vanligt sjukhus utan till hennes pappas forskningsklinik där även hon själv jobbar. När sjukhuset sedan med all makt försöker hålla Sofia utanför mannens vård, börjar hon misstänka att det är något skumt på gång. Och försöker ta reda på vad.

Det här är seriens fortlöpande handling, som inte ensam verkar ha hållit för tolv avsnitt eftersom varje del också tar upp ett fristående medicinskt fall. Sjukhusscenerna är inspelade på centralsjukhuset i Kajana, i övrigt är inspelningsplatsen Helsingfors, och färgmässigt går serien i bleka gråskalor.

Hannu är ännu ett exempel på den självsvåldiga forskaren, han som alltid går för långt. Sofia är stramt fotogenisk men med glödande inre etos, och Henri är en hundvalpsaktig ensling. Tobias Zilliacus spelar en forskare som också ser ut att bli en aktör att räkna med i dramat.

Man svänger sig med rikligt med medicinsk terminologi och vi får se spektakulära, verklighetstrogna operationsscener. Bland annat snittas en gravidmage upp och näven på det ofullgångna fostret sticker ut.
Man verkar ha varit rädd för att det ska bli för osexigt med all medicin och genteknologi, för i båda de två första avsnitten som sänds i kväll, får vi se Sofia i badet med sina bröstvårtor. Kanske en återkommande sekvens i varje avsnitt för att locka tittare som gillar bröst?

Bakom serien står samma producentteam som gjorde fantasyserien Nymfit för MTV3 år 2014, och den här verkar starkare. Visst är det här ännu ett exempel på att Nelonen är att räkna med när det gäller inhemskt tv-drama; det här är i den bättre ändan av finska tv-serier. Dessutom berör serien ett angeläget ämne, även om vi inte riktigt än torde ha hunnit så långt i utvecklingen som i serien. Men kanske snart?

Under skinnet sänds i Nelonen torsdagar kl. 21.00, repris Liv lördagar kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.