Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Avdramatiserande om flyktingar

18 jan , 2016, 22.25 Malin Slotte

 

Byn Evitskog i Kyrkslätt har varit omrapporterad i medierna under hösten efter att en flyktingförläggning öppnats där. Det är en liten by med drygt 600 invånare och reaktionerna blev starka när det blev klart att närmare 300 flyktingar skulle bo där i väntan på beslut om de får stanna.

Peter Wallenius färska och intressanta dokumentär Muukalaisia kylässä inleds med bilder av typisk finländsk slumrande landsbygd: sädesfält, stugor och en skördetröska på en landsväg. Sedan förklarar några flyktingar kort varför de kommit till Finland, varefter vi förflyttas tillbaka till det eldfängda mötet där myndigheterna informerade om den planerade förläggningen. Känslorna gick heta och rädslan var påtaglig för de 300 unga män från främmande kulturer som skulle komma till byn. Men det fanns också de som tog ställning för förläggningen och fick medhåll i form av applåder.

Resten av dokumentären uppehåller sig mest på flyktingförläggningen där det bor människor som brottas med helt andra bekymmer, och vars liv just nu är ett limbo av väntan. Vi lär känna några av dem lite närmare. En del har flytt för sitt liv från krig och förföljelser, andra från fattigdom. Alla hoppas de kunna börja ett nytt liv i Finland.

Kameran är också med när Veikko Pyykkönen, ansvarig för förläggningen, har informationsmöten med de boende. Han är en äldre herre som via tolk kommunicerar rakt på sak om exempelvis inställningen till förläggningen i byn, och vikten av att bete sig så att de som är kritiska inte får vatten på sin kvarn. Dokumentären tar också upp sådant som kan tänkas bekräfta vissas fördomar om flyktingförläggningar – det uppstår konflikter mellan olika nationaliteter, den lokala stormarknadens har ringt och klagat på snatteri, och en tomtägare blir arg när några inte förstår skillnaden mellan privat och allmän plats – men effekten blir närmast avdramatiserande eftersom det talas lugnt och sakligt, och problemen inte framstår som särskilt omfattande.

Veikko säger själv på slutet att läget lugnat ner sig i byn efter att förläggningen hunnit verka där ett tag, och här hade det varit intressant att höra direkt från de mest oroliga om hur de förhåller sig nu när det gått en tid.

Dokumentären slutar med att vissa får beslut om sin framtid, och en sublim slowmotionsekvens fångar förundran och glädje över fallande snöflingor. En snö en del får uppleva, andra inte.

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.30, repris lördagar kl. 12.35.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.