Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En afrikansk fest för ögat

30 jan , 2016, 22.53 Malin Slotte

 

Afrika är temat på temakanalen just nu, och ambitionen är att lyfta fram andra sidor av kontinenten än vi vanligtvis ser i nyhetsrapporteringen. Kvällens temahelhet bestående av två dokumentärer bjuder på både skönhet och stolthet.

Den inledande dokumentären 35 Cows and a Kalashnikov från 2014 är den tyske regissören Oswald von Richthofens (1955–2013) triptyk om olika mycket visuella kulturyttringar i Etiopien och Kongo.

Först besöker vi Surifolket i Etiopien och får följa deras ritualer med att dekorera sina nakna kroppar med lermålningar i olika färger och mönster. Männen slåss sedan med käppar för att imponera på det motsatta könet. Dokumentärens titel ”35 kor och en Kalashnikov” kommer sig av att det är priset för byns vackraste flicka.

Det är en suggestiv, ibland rent av febrig, dokumentär, som främst består av ett flöde av bilder och stämningar, ibland avbrutet av intervjusnuttar med de inblandade som förklarar fenomenen.

Den mest visuella delen i dokumentären handlar om Brazzavilles sapeurer, det vill säga dandyn som klär sig oerhört elegant och stilsäkert i djärva och kreativa färgkombinationer. Det är perfekta kostymer, oklanderliga skor, en sidennäsduk eller blomma i bröstfickan, och slipsen bullar och skrynklar sig på ett mycket medvetet och konstfullt sätt. Den färgsprakande kavalkaden av dessa gentlemän är en sann fest för ögat. Det är ett väldigt intressant modefenomen.

Den avslutande delen om voodoobrottare i Kinshasa är kanske den minst visuellt intressanta, men passar som avslutning eftersom den kulminerar i en brottningsmatch. En framgångsrik seniorbrottare som är albino och en kvinnlig brottare är med i kampen.

Kvällens andra dokumentär är Mika Kaurismäkis Mama Africa från 2011 om sångerskan och människorättskämpen Miriam Makeba. ”Det här är levande och engagerande, geografiskt mångbottnat”, skrev HBL:s filmkritiker Krister Uggeldahl inför premiären.

Temalördag sänds i Yle Teema lördagar kl. 21.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.