Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Parterapi på tv

31 jan , 2016, 20.30 Malin Slotte

 

Sedan 2007 har Yle sänt tre säsonger av Elämä pelissä, en infotainmentserie som tar reality-tv-grepp på ämnen som livslängd, lycka och hur man hanterar motgångar. Meningen är att tittarna ska kunna delta i livsstilsrenoveringen på nätet och på detta sätt slår det statliga tv-bolaget ett slag för folkets psykiska och fysiska hälsa.

När nu den fjärde säsongen inleds står parrelationen i fokus. Temat är ”För att finländarna ska älska mera” och i serien får vi se fyra kända par – skådespelaren Lena Meriläinen och tv-mannen Olli Tola, OS-medaljören Toni Nieminen och hälsovårdaren Heidi Nieminen, extoppmodellen Ninja Sarasalo och musikern Yoshiki Tamura, tatueringskonstnären Wilma Schlizewski och företagaren Olli Väätäinen – jobba med de svaga punkterna i sina förhållanden.

Det står redan från början klart att vissa av dem har större problem än andra, och som problemområden utpekas allt från för lite tid tillsammans, för lite sex, tjat och otrohet. Här finns par som är uppenbart förälskade, och par som det definitivt inte verkar vara bra emellan. Men alla är de beredda att bjuda på sitt mest privata och säger sig vilja jobba med sin relation på psykologen Tony Dunderfelts relationsläger på Ösel i Estland. Efter uttalanden som ”mjukismannen duger inte åt den moderna kvinnan” nyligen, verkar Dunderfelt vara väldigt fast i sina föreställningar om vad som är typiskt manligt och kvinnligt på ett sätt som inte känns så fräscht och fruktbart ifall man föredrar att förutsättningslöst behandlas som en människa i stället för som sitt kön. Men Grottmannen-retoriken har ju också som vi vet sina anhängare efter alla publikrekord på tiljorna.

Meningen är att även tittarna ska kunna hänga med och jobba med sina relationer. På programmets hemsida kan man göra ett relationstest och jämföra sina poäng med snittfinländaren och paren i programmet. Därefter kan man om man vill delta i en sex veckor lång relationscoachingkurs per mejl.

Livet på spel sänds i Yle TV1 på tisdagar kl. 20.00, repris söndagar kl. 13.30 och måndagar kl. 9.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.