Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Göra slut med pappa

1 feb , 2016, 22.25 Malin Slotte

 

Förra veckan gick den årliga dokumentärfilmfestivalen DocPoint av stapeln i Helsingfors. En av dokumentärerna som visades var Melisa Üneris Isän tyttö (2015), om en problematisk far- och dotterrelation.

Melisa Üneri är 26 år och har en dubbel finsk-turkisk kulturtillhörighet. Hennes pappa är turkisk och bor i Finland där han arbetar som läkare. Det är pappan som ensam har axlat föräldraansvaret och tagit hand om henne under uppväxten, och nu när hon är vuxen har han svårt att släppa taget. Melisa upplever relationen som allt mer kvävande och tycker att pappan lägger sig i hennes liv alltför mycket.

Dokumentären går i stora drag ut på att Üneri filmar sin pappas beteende och sig själv när de umgås. Relationen verkar vara närmast symbiotisk; här finns både en fysisk och psykisk närhet som inte känns helt sund. Pappan är intensiv, frispråkig, accepterar inga gränser, jobbigt narcissistisk men säkert också charmig i rätta doser. Han är lite som ett vuxet barn, och jargongen dem emellan, det ständigt pågående tjatet och puttrande smågrälet är utmattande.

Üneri sticker till ”det enda stället dit hennes pappa inte kommer efter henne”, nämligen Turkiet, där hon träffar en pojkvän. Där finns också hennes farmor som är dokumentärens tredje huvudperson, och har rätt annorlunda värderingar än sitt barnbarn. Melisa visar sig dessutom ha fel – pappan kommer visst till Turkiet, och när dessa tre generationer sammanförs under samma tak kan man skönja vissa mönster i familjedynamiken.

En kombination av alkohol och svartsjuka leder slutligen till att den oundvikliga brytningen sker, som i slutändan innebär att pappan kan öppna upp för andra relationer i sitt liv.

Ett mindre smickrande fadersportätt är onekligen detta – men ändå gjort med värme och framför allt humor beträffande personernas egensinnigheter. För Üneris pappa lär dokumentären ha blivit en ögonöppnare.

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.30, repris lördagar kl. 12.35.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.