Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Eurovision Song Contest

#10 Ryssland

27 apr , 2016, 16.47 Malin Slotte

 

Fanfar! Nu är vi framme vid en verklig milstolpe i min årliga eurovisionsrankning: topp 10. På den här nivån börjar det handla om låtar som jag frivilligt spontanlyssnat på flera gånger om, och när vi kommer upp i den absoluta toppen om låtar som jag fortfarande inte tröttnat på. Trots att jag alltså lyssnat rätt flitigt. De har alla nåt i sig som jag går igång på, vissa är riktigt slitstarka. På #10 hittar vi Ryssland, som jag ärligt talat är rätt kluven till trots den höga placeringen. Ni skulle bara veta hur många gånger Ryssland varit nära att åka ut – men så har jag ändå alltid valt något annat bidrag. Det här är alltså förhandsfavoriten, vilket kanske gör mig extra sträng, eftersom jag tycker att det vore en trist vinnare. Visst, produktionen är verkligt effektiv och medryckande, den funkar nästan för bra och känns snudd på manipulativ. Kan heller inte skaka av mig känslan av att den här låten är beräknande, den liksom prickar av allt på listan över vad som krävs av en eurovisionsvinnare och blir förutsägbar på det sättet. Ja, en del av mig nästan äcklas av detta – och det är möjligen förhandshypen som framkallar den känslan, eventuellt också antiklimaxen i det politiskt problematiska i om Ryssland vinner – även om detta ju egentligen inte borde få spela någon roll. Bästa bidrag ska vinna, oberoende av den politiska situationen i landet, annars ska vi inte tävla så här på förment lika villkor. Fantastiskt på scen blir detta alldeles säkert, även om jag i ärlighetens namn även har problem med artisten. Karisman är det inget fel på, han har allt som krävs i form av närvaro och röst, däremot framstår han inte som särskilt sympatisk i mina ögon. Jämför med fjolårets Polina Gagarina som hade en bedårande ängels utstrålning. Om detta vinner blir jag ledsen. Det finns så många betydligt mera innovativa bidrag i år som förmedlar äkta känsla utan bismak av beräkning. Jag återkommer till dem …

, , ,

Kommenteringen är stängd.