Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Ung & Oförskämd

7 Dec , 2010, 23.35 Malin Slotte

 

Bästa realityserien just nu är varken Top Model säsong 100 eller anorektiska Botoxblondiner i Hollywood. Det är Ung & Bortskämd i SVT.

Tio bortskämda 20-åringar som är vana vid att pappa betalar och mamma sköter markservicen bor i ett hus där de för första gången i sitt liv tvingas laga mat, städa och hushålla med pengar. Det är bäddat för konflikter och intriger på typiskt dokusåpamanér, men framför allt är det storartad komedi när dessa övercurlade, nyhjälplösa ungdomar möter den grå vardagen. De här kidsen är knappast fullt så blåsta som de verkar, de tillhör en generation som är uppvuxen med realityserier och var och varannan av dem har en egen blogg. De vet med andra ord vad som krävs och levererar det – det vill säga överdriver rollen som bortskämd bimbo med tummen mitt i näven.

Också deras föräldrar som fungerar som domare i programmet ger ett lite för spakt och underdånigt intryck för att det ska vara hela sanningen. Men underhållande är det. Bättre än Big Brother alla gånger. Repliker som

– Kan ni tänka er att det här ansiktet ska jobba på ett slakteri?

och

– Jag har aldrig jobbat så mycket i hela mitt liv, efter det här måste jag vara sjukskriven i en månad!

är fullträffar i både provokativt och oneliner-hänseende.

När serien startade för fem veckor sedan gav den upphov till en del debatt i Sverige om barnuppfostran. Hur kan föräldrar göra så här mot sina barn, skämma bort dem så till den grad att de inte lär sig elementära saker för att kunna hantera livet? Hur ska de här ungdomarna någonsin få ett jobb efter serien? Och vad blir det för människor av dessa curlingbarn, som växt upp som sina föräldrars prinsar och prinsessor vana vid att alltid stå i centrum och få som de vill? Att serien väckt den uppmärksamhet och debatt den gjort tyder på att den, trots att den är en simpel doksåpa, sätter fingret på en öm punkt i tiden.

, , ,

Kommenteringen är stängd.