Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Sextiotalets legendariska rivieror

17 jun , 2011, 01.12 Malin Slotte

 

I kväll fredag klockan 19 börjar den femdelade dokumentärserien Les Plages Mythiques des Années 60 från 2010 i Yle Teema. Serien, som är en samproduktion mellan Arte och Yle Teema, presenterar 1960-talets legendariska stränder Copacabana, Malibu, Saint Tropez, Capri och Daytona Beach.

Först ut är Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Dokumentären utvidgar sig snabbt till att handla om hela staden Rio med dess favelor, karnevaler, bossa nova-musik och fotbollsintresse. Också Ipanema – en annan strand i staden finns med. 1963 blev bossa nova-låten Flickan från Ipanema en världshit.

Trots utvikningarna lyckas man ändå koppla dem till stranden, Copacabana. Man kan säga att dokumentären handlar om sextiotalets Rio de Janeiro ur ett strandperspektiv. Mycket handlar det också om film – många av dokumentärens klipp är från brasilianska filmer från 1960-talet, scener som utspelade sig på stranden.

Bland de intervjuade finns både filmregissörer och bossa nova-sångerskor. Stranden var platsen där rioborna levde och älskade i början av 1960-talet. Militärkuppen 1964 lade sordin på strandlivet.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.