Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Samhällsmagasin

Livsåskådning på danska

19 jun , 2011, 00.00 Malin Slotte

 

På söndagens livsåskådningsplats klockan 20.30 börjar FST5 i kväll sända det danska samhällsprogrammet Univers från 2009 som granskar samhället ur religiös, etisk och existentiell synvinkel. Serien innehåller hela sjutton program. Programledare är Dina Birte Al-Erhayem, en dansk skådespelare och talkshowvärd med irakiska rötter.

Det första programmet handlar om det omänskliga i att flyktingar som levt i Danmark i många år kan utvisas till sitt ursprungsland. Det handlar främst om hur utsatta barnen är i dylika familjer. I det första inslaget möter vi två systrar vars familj ska skickas tillbaka till Irak efter åtta år i Danmark. Det andra inslaget handlar om far- och morföräldrar som engagerar sig för flyktingbarn, med andra världskrigets fasor i minnet. Däremellan blir det diskussion i studion med en psykolog och präst.

Senare program handlar om debatten om stormoskéer i Danmark, om alternativa begravningsceremonier till den kyrkliga jordfästningen och vilken plats sexuellt aktiva singlar har i kyrkan. Intressanta ämnen, trots att sammanhanget onekligen är väldigt danskt.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.