Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Krigiska män och fredliga kvinnor

28 jun , 2011, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En av sommarens få dramasatsningar som inte är repriser är Leo Tolstoj-dramatiseringen War and Peace, en välgjord och pampig internationell samproduktion i fyra delar från 2007. Det vill säga lika många delar som Tolstojs epos från 1869.

Inspelningsspråket är engelska och serien tar oss till det tidiga 1800-talets Ryssland då Napoleons trupper utmanande Ryssland. Krigsbeskedet kommer under en societetsbjudning då herrarna jublar och applåderar och damerna suckar av förfäran. Männen ser sin chans till äventyr, ära och hjältegloria, för kvinnorna betyder kriget en oro för att männen ska stupa. Krigets realiteter kommer självfallet snabbt emot.

Handlingen utspelar sig bland aristokratin, och korsklipper mellan krigsscener vid fronten, filosofiskt lagda diskussioner mellan män och livet på hemmaplan med sina bjudningar och sammankomster där folk förälskar sig och heta blickar utbyts i balens virvlar.

Huvudpersonen, den bortkomne Pierre, även betraktad som Tolstojs alter ego, klättrar socialt i rang efter ett arv och gifter sig med en kvinna som tar honom för pengarna.

Krig och fred starta i kväll tisdag i TV1 kl. 21.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.