Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Den där Leif GW Persson

3 aug , 2011, 10.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Han är en överviktig 66-åring med dålig kondition som inte hymlar med att han gärna tar sig ett järn ibland. Därtill är han Sveriges mest kända kriminolog vars tvärsäkra uttalanden om aktuella brottsfall tillskrivs särskild tyngd.

Beskrivningen låter som en typisk deckarhjälte, och i Leif GW Persson har SVT också fått en verklighetens kriminalutredare.

Efter att länge ha fungerat som expert i ett av TV3:s populäraste program Efterlyst (svenska versionen av Poliisi-tv), lämnade han kanalen för SVT:s Veckans brott, där hans fick ännu större utrymme som studioexpert.

Sommarserien Sommarmord tar steget över i ett slags deckar-reality. Här reser GW runt i Sommarsverige för att rekonstruera olösta mordfall och resonera sig fram till lösningar på fallen.

I den här serien är han alltså mer aktivt utredande än någonsin, dessutom lyfter serien mer än förr fram hans karaktärsdrag: butterheten, den kroppsliga otympligheten, egenheter som att nynna när han promenerar.

Vi får se honom filosofera på hotellrummet, äta i lokala grillkiosker medan han studerar utredningsmaterial, och läxa upp den som sitter vid ratten i produktionsbilen när han tycker hon kör klumpigt – allt känns väldigt äkta, som något som råkat fastna på band och som man beslutat sig för att behålla.

Sommarmord sänds i SVT1 och SVT World på onsdagar kl. 22. Kan också ses på SVT Play.

, , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Kuittsa skriver:

    Den där Leif GW Persson är ibland en apostel för sanningen. Hans kritik mot svensk media i Efterlyst är numera en klassiker. Mycket sevärd video om Hasse Aros och Perssons debatt, finns på nedanstående länk.

    http://www.youtube.com/watch?v=25fiJtjhzjA&feature=player_embedded#at=51

    PS. Bry er inte om kommentarena som finns under videon. Titta på videon den är väldigt underhållande.

  2. Malin Slotte skriver:

    Intressant. Kanske också säger nåt om varför han slutade. Om det kunde låta så där framför kameran, hur lät det då inte bakom.

Kommenteringen är stängd.