Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Film

Den omöjliga historien

14 sep , 2011, 10.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Goda berättelser är varje berättares dröm, både författarens och filmskaparens. Det är ofta det som förlagen och filmbranschen säger sig sakna. I filmbröderna Emil och Artur Sallinens novellfilm Världens bästa historia (2010) finns en ramberättelse där en av brödernas alter ego träffar skådespelaren Emma (Anna Hultin) för att diskutera ett manus som verkar dras med vissa problem.

Skådespelaren börjar berätta om när hon som ung (den uppgående stjärnan Sara Soulié) var hemhjälp åt en gammal författare (Thomas Backlund) som en natt drömmer världens bästa historia. Han börjar efter många års uppehåll skriva ner den med en iver hans hälsa inte klarar. Ingen får läsa berättelsen innan den är klar, men dessvärre får han problem med slutet.

Det här är kanske inte en film som trovärdigt skildrar just skrivprocessens problematik, men poängen är väl att det egentligen handlar om något annat, större. Livet, eller kanske snarare det olevda livet, allt som förblir osagt, olevt. Världens bästa historia som ouppnåelig utopi, en dröm som aldrig fullföljs. På sätt och vis blir väl oftast det sista kapitlet oskrivet.

Världens bästa historia sänds i FST5 i kväll onsdag kl. 22.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.