Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Talkshow

En kväll med Anne och Hannah

30 okt , 2011, 03.15 Malin Slotte

 

Grovt taget finns det två slags pratshower. Den där värden är mer intresserad av gästerna och den där värden är mest intresserad av sig själv. I ena ytterligheten hittar vi Skavlan, i den andra Conan. Vi behöver alltså inte rangordna, båda kan bli bra.

Vart En kväll med Anne och Hannah hör på den här skalan är vanskligt att säga efter endast ett avsnitt, men det första intrycket är någonting mittemellan. Det handlar i varje fall om att föra fram Anne Hietanen och Hannah Norrena som två nya roliga tv-personligheter i FST (en lansering som påbörjades i somras med Svensk Sommar i Finland), men det verkar också röra sig om ett uppriktigt fokus på de intervjuade.

Approachen är en populärpsykologisk variant av talkshow, där det damtidningspsykologiska används som komisk rekvisita och varför inte också journalistisk vinkling. Den fina sloganen är att ”lyfta fram människan som hon på riktigt är”. För alla har vi ju våra svaga stunder då vi ”ligger som ett frågetecken (?) och gråter i duschen”. Fast lättsamheten och ironin kan nog bli ett hinder för folk att verkligen öppna sig – om det egentligen ens är meningen.

Om inte förr är det återkommande inslaget där programledarna lägger sig på psykologen Tony Dunderfelts soffa en påminnelse om att detta är underhållning där skämt och fnitter används som försvarsmekanism mot osäkerhet och svaga punkter. Människan som hon på riktigt är, var det?

Gästerna är tre i varje avsnitt, och man har gissningsvis tänkt så här: En väldigt känd (och formell?) person – i första avsnittet Stefan Wallin – utsätts för ett humoristiskt närgånget korsförhör där man försöker tränga igenom den offentliga bilden ner till det vardagligt vanliga. En känd finsk person som talar svenska är andra gäst, och pratar om något känslorelaterat: i första avsnittet är det journalisten Anna Perho som gett ut en självhjälpsbok. Sist presenteras en ung och mindre känd person med framtiden för sig – först ut är ”stjärnskottet” Ronya. Alla tre hyggliga intervjuer.

Efter de senaste årens bottennapp (Robban, Tusen sjöar och en ankdamm) blir man lite rädd när FST ska lansera en ny talkshow. För En kväll med Anne och Hannah blir betyget emellertid godkänt. Programledarna har ett mjukt och vänligt sätt, som bryts av med pikant humor (komikern Anders Helenius har varit med och skrivit manus). Och humor är ju, som alla vet, svårt, och kräver ett oerhört bra balanssinne. Somt blir kul, annat mja.

Roligast är det när man nästan missar det: som när Anne i inledningen säger att de kommer att finnas i rutan varje måndag klockan nio resten av livet. Och vad vet man. En sådan här produktion bör i varje fall få tid att bli varm i kläderna och utvecklas.

Mest störande är att allt – från själva showen till gästerna – presenteras med adjektivet ”fantastisk”! Visst, det är ju den där ironin igen, men idealet vore väl att låta tittaren dra den slutsatsen själv, både om program och intervjupersoner?

En kväll med Anne och Hannah sänds i FST5 måndagar kl. 21.00, med repris söndagar kl. 15.15.

, , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Varför får jag så ofta i samband med lanseringar av det här slaget känslan av den finlandssvenska ankdammen är så liten, så liten…

  2. Malin Slotte skriver:

    Den är rätt liten jo, men åtminstone jag hade inte tidigare hört talas om Ronya så där bjöd man på nåt nytt.

Kommenteringen är stängd.